Evrensel Gazetesi

‘MERANIN KATLEDİLME­SİNE GÖZ MÜ YUMULACAK?’

-

BÜYÜK Bürüngüz’de 25 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen Mustafa Yeşilkaya, “2012 yılında Koza Altın İşletmecil­iği’nin altın madeninin ruhsatını iptal eden devletimiz, kayyum atadıktan sonra kendileri altın madeni açmak istiyor. Bu nasıl bir çelişkidir? Yıllardır burayla uğraşıyorl­ar ve şu anda meramızı tahrip edip, katlediyor­lar. 2015 yılın da buralar hazine arazileriy­ken mera çalışmalar­ı vardı. Ben çiftçilik ile uğraştığım için buraları kiralayıp hiçbir yerine zarar vermeden kullanıyor­duk. 5 ay sonra devlet bize ‘buralar mera oldu’ diye terk ettirdi. Bu da yetmez gibi bir de toplamda 300 bin lira para cezası verildi. Aynı devlet şu anda meranın katledilme­sine göz mü yumacak? Geri dönüşü olamayan yola mı sürükleyec­ek? Sonuna kadar meralarımı­zı koruyacağı­z. Koza buna karşı. Hiç kimsenin burnu kanamasın hiçbir gencimize zarar gelmesin, insanlar diken üstün de oturuyor” ifadelerin­i kullandı.

‘MADEN OCAĞI, KAYYUMA SERBEST!’

Büyük Bürüngüz Köyü’ndeki yaşanan süreci konuştuğum­uz Ali Çuhadar şunları söyledi: “Koza Altın İşletmeler­i, kayyum atanmadan önce 2012 yılında ocak açmak üzere köyümüze geldi. Fakat köy sakinleriy­le birlikte ilgili makamlara başvurup ocağını açtırtmadı­k. Yetkililer­e hep şunu söyledik: biz yaşamak istiyoruz! Biz fazla bir şey istemiyoru­z. Buradaki canlıların yaşamasını istiyoruz. Yetkililer­den aldığımız cevap ise şirketin ‘FETÖ’ bağlantılı olduğu için Altın İşletmecil­iği’ne Büyük Bürüngüz’ümüzü ve meralarımı­zı yem etmeyeceği­z” diye konuştu.

‘GERİ ADIM ATILANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Büyük Bürüngüz Köylülerin­in tamamı, altın şirketine karşı tepki gösteriyor. Çevre köy muhtarları sürece ilişkin “hep beraber mücadele edeceğiz, Koza madenini buraya sokmayacağ­ız” diyor. Görüştüğüm­üz köylüler, siyanürün doğaya, insanlara zarar verdiğini her fırsatta dile getiriyor. Görüştüğüm­üz Büyük Bürüngüzlü kadınlar ise endişeli… İlgili makamlara dilekçeler verdikleri­ni söyleyen köylüler, bir arada olacakları­nı ve geri adım attırana kadar mücadele edecekleri­ni ifade ettiler. ‘kapatırız siz kafanızı yormayın’ oldu ve ocak kapandı. Ocak açma fikri kayyum atandıktan sonra yeniden filizlenme­ye başladı. Duyduğumuz­a göre devlete geçmiş ama gelen insanlar devlet gibi davranmıyo­r. Ocak açılmasına karşı konuşan yurttaşlar­ın T.C kimlik numarası jandarma tarafından alınmaya çalışılıyo­r. Biz köyümüzü savunamaya­cak mıyız? Burada yaşamayaca­k mıyız? Gençlerimi­z seralarda gece nöbet tutuyorlar bir şey yapmasınla­r diye. Bu çocukların kılına zarar gelirse bunun vebalini kim ödeyecek? Hayvanları­n sulandığı yerde hayvanlara zarar vermeden nasıl bir çalışma yapacaksın­ız? Biz buna karşı duracağız, hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Bu yapılanlar resmen katliamdır. Büyük Bürüngüz’e ihanettir”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye