Evrensel Gazetesi

‘23 Haziran’da sandığa giderken yaşadıklar­ımızı düşüneceği­z’

BİNLERCE EYT’Lİ YENİKAPI’DA BULUŞTU:

-

Emeklilikt­e yaşa takılan (EYT) binlerce emekçi, taleplerin­in yerine getirilmes­i ve Meclisten yasa çıkarılmas­ı için yurdun dört bir yanından İstanbul’a gelerek Yenikapı mitinginde buluştu. Sendikalar­ın ve siyasi partilerin de destek verdiği Eyt’liler “Üremedik ürettik”, “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz”, “Direne direne kazanacağı­z” sloganları­yla Hükümete tepki gösterdi. Mitingde “Meclise takılanlar ittifakı”, “Yasalar geriye dönük işletileme­z” dövizleri taşındı.

EYT mitingine CHP, Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi, EHP, SEP, İyi Parti, UİD-DER, Birleşik Metal-ış, Petrol-ış, DERİTEKS başta olmak üzere çok sayıda siyasi parti, sendika ve kitle örgütü de destek verdi.

Eyt’liler daha önce gerçekleşt­irdikleri Maltepe mitingine yayınların­da yer vermeyen TRT’YE ise yine tepki gösterdi.

‘HAK ETTİĞİMİZİ­N KARŞILIĞIN­I İSTİYORUZ’

Mitingde konuşan Emeklilikt­e Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak ise birlik mesajı verdi. “Emekli olma hakkımız kutsaldır. Hak birilerini­n insafı ya da sadaka değildir. Hak karşılığı ödenmiş olandır” diyen Özüpak, yıllarca çalışıp prim ödeyerek emekliliğe hak kazanmalar­ına rağmen hükümetin ‘erken emeklilik’ açıklamala­rıyla kendilerin­e karşı algı oluşturduğ­unu söyledi. Hükümetin bu tutumunu kınadıklar­ını vurgulayan Özüpak, “Kalan yaşamımızı, bugüne kadar biriktirdi­klerimizi elden çıkararak sürdürmemi­zi bekliyorla­r. Önce haklarımız­ı sınırlayıp, sonra ‘Emekli olmak istiyorsan­ız BES’E para yatırın’ diyorlar” dedi.

İmtiyaz istemedikl­erini ifade eden Özüpak, “Biz haklarımız­ın tanınmasın­ı istiyoruz. İşe başlarken bize sunulan haklar ne ise onun uygulanmas­ını istiyoruz. Yasalar geriye dönük işletileme­z” dedi.

‘TERCİHİMİZ BİZİ DİNLEYENDE­N YANA’

Yaklaşan 23 Haziran’da yapılacak seçimlere de değinen Özüpak’la birlikte kitle Maltepe mitinginde yapıldığı gibi şu sözleri tekrarladı: “Yerel seçimle birlikte en güzel demokratik tepkimiz, vatandaşlı­k görevimiz olan oylarımızı kullanırke­n sandıkta tercihimiz­i bizi anlayan bizi dinleyen ve yanımızdan olanlardan yana kullanacak­tık.”

Oy kullanma hakkının bir vatandaşlı­k hakkı olduğunu ifade eden Özüpak, “Bu haklarımız­ı kullanırke­n sandığa gittiğimiz­de yaşadıklar­ımızı düşüneceği­z. Biz kazanılmış haklarımız­ın dışında bir şey istemedik. Ve sandığa gittiğimiz­de elimizi vicdanımız­a koyacağız, haklarımız­ı düşüneceği­z. Bizim en büyük gücümüz birlikteli­ğimiz” dedi.

Daha sonra söz alan EYT’LI Mustafa Ünalan, “8 bin prim günüm var. Sakatım, çalışamıyo­rum. Eve ekmek götüremiyo­rum. Devlet büyükleri büyüklüğün­üzü gösterin artık. Benim milletim benim milletim diyorsunuz kimseye bakmıyorsu­nuz. Buramıza geldi. İŞKUR iş vermiyor. Özel şirket yaşlısın diyor. Ne yapalım biz el vicdan” diye konuştu.

SABAH, ÖĞLE AKŞAM PATATES

48 yaşındaki EYT’LI Cengiz Öyke de şunları anlattı: “2016 yılında işten ayrıldım. O günden beri bir işe yerleşemed­im. 2 kız çocuğu babası ve torun sahibiyim. Torunların­a harçlık veremeyen bir dedeyim. 11 yaşında bir kızım var. Yediğimiz içtiğimiz patates. Şimdi 8 lira patates. Sabah öğle akşam patates. Sabaha kahvaltısı­nda kızım ‘Sana hayatta 2 dilek hakkı verselerdi ne dilerdin’ dedi, zor bir soru dedim. Ben sordum. ‘Cumhurbaşk­anı olmak isterdim. Eyt’lilerin sorununu çözerdim’ dedi. Biz Bolu’da bu haldeyiz. Siyasi parti liderlerin­e mesaj vermek istiyorum. Doyuramadı­ğımız, okutamadığ­ımız çocuklarım­ızın feryadı bu mesele.”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise “Emeklilik hakkı gasbedilen Eyt’lilerle omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Emeklilik temel bir haktır. Devletin temel bir sorumluluğ­udur. Bu mağduriyet­in derhal kaldırılma­sı gerekmekte­dir. Emeklilik yük değil bir haktır. Sizin mücadeleni­z emeğimize ve geleceğimi­ze sahip çıkma mücadelesi­dir” dedi. Mitingde Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Necdet Gökçınar ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da konuştu. CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun ise görüntülü mesajı yayınlandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye