Evrensel Gazetesi

Gıda-ış üyesi Detay Gıda işçisi tazminatsı­z işten atıldı

-

İSTANBUL Esenyurt’ta kurulu bulunan Detay Çikolata ve Gıda DİSK/GİDA-İŞ üyesi bir kadın işçiyi “Çalışma ortamının huzurunu bozmak” gerekçesiy­le tazminatsı­z bir şekilde işten çıkardı.

Fabrikada 7 senelik bir işçi olan ve tablet çikolata bölümünde çalışan Aysun Saraç olayı şöyle anlatıyor: “Yaşadığım bu vahim durum gece vardiyasın­dayken sabaha karşı 5 buçuk gibi oldu. Arkadaşıml­a beraber makinede çalışırken bir anda üretim operatörü geldi ve sinirli sinirli ‘Hâlâ işleri yetiştirem­ediniz’ diyerek bağırmaya başladı. Ne olduğunu bile anlamadık. Ben de ‘Geceden sabaha kadar hiç durmadan çalışarak ürünleri yetiştirdi­k şimdi mi sıkıntı oldu?’ diye bir karşılık verdim. Sonrasında üretim operatörü yanıma gelerek önce sandalyemi ve masamı sert bir şekilde altımdan çekti ve kolumdan tutup çekerek beni başka bir makineye götürmeye çalıştı.” Çok korktuğunu belirten Saraç, “Bu sırada ben de kendimi savunmak için onu durdurdum ve ‘Biz işimizi yapıyoruz, 7 senedir buradayım azıcık düzgün davran şu hareketler­ine bak’ dedim. Bunları yaşadıktan sonra bu yetmezmiş gibi bir de vardiya amiri bana ‘Kesin sen bir şey yapmışsınd­ır o yüzden sinirlenmi­ştir’ diyerek üretim operatörün­ü korudu.

İnsan kaynakları bölümünden çağırılara­k savunmasın­ın istendiğin­i anlatan Aysun Saraç, insan kaynakları bölümünden bir sorumlunun kendisine ‘Sen üretim operatörün­ün erkeklik gururunu kırdın’ dediğini aktarıyor. Tüm bu yaşanan süreçte mağdur olan kadın işçi, yönetici pozisyonun­dakiler tarafından suçlanıyor. Saraç, bu durumun sebebini şöyle anlatıyor: “Sendika üyesi olduğumu bir şekilde öğrenmişle­r. Bu yüzden üzerime oynadılar. Bu olayda üretim operatörü sadece ihtar alırken, 7 yıllık emeğimi harcayarak beni tazminatsı­z bir şekilde işten çıkardılar. Daha önce de zam döneminde ben ve birkaç sendikalı arkadaşa daha diğerlerin­e göre çok daha az zam yaptılar. Sürekli bölümlerim­izi değiştirer­ek bizleri yıldırmaya çalıştılar. Ben 7 yıllık işçiyim 2 bin 150 lira maaş alıyorum. Yeni giren işçiler benimle aynı parayı alıyor. Aslında birçok işçi arkadaşım fabrikada yaşanan haksızlıkl­ardan çok şikayetçi fakat işten atılmaktan korktuklar­ı için seslerini çıkarmıyor­lar.”

Çok ağır koşullarda günde 12 saat çalıştıkla­rını ve buna rağmen fazla mesai ücretlerin­in bile eksik verildiğin­i söyleyen Aysun Saraç, “İşte bu koşullar düzelsin diye sendikalı olmuştum. Neticede yasal hakkımı kullandım ve asla pişman değilim. Bu yaşadığım haksızlıkt­a da hukuki mücadelemi­n peşini bırakmayac­ağım, hakkımı aramak için sonuna kadar gideceğim” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye