Evrensel Gazetesi

DİSK/GIDA-İŞ: ÜYEMİZİN YANINDAYIZ, SÜRECİN TAKİPÇİSİY­İZ

-

KONUYLA ilgili görüştüğüm­üz DİSK/GİDAİŞ Genel Sekreteri Levent Gökçek ise şunları söyledi: “Altınmarka Gıda, daha önce de sendikamız­a üye oldukları için işçileri işten çıkarmıştı. Şimdi yine işçinin aslında anayasal hakkı olan sendikalaş­ma ve örgütlenme hakkına karşı düşmanca bir tutum alıyorlar. 1992 yılında kurulan bir şirket 50 civarında ülkeye ihracat yapan bir seviyeye gelmişse bu durum, o fabrikada köle yerine koymaya çalıştıkla­rı işçiler sayesinded­ir. Çok iyi biliyoruz ki işçi arkadaşlar­ımız gece gündüz demeden, açlık sınırı civarındak­i ücretler ile çalışıyor. Detay Çikolata işçileri ay sonunu getirebilm­ek için fazla mesailere kalıyorlar yine de İş Kanunu’ndan doğan haklarını bile alamıyor. Fabrikada kadın işçiler üzerinde 2 kat daha fazla baskı kuruluyor. Kadın işçiler hakaretler­e maruz kalıyor ve yaşanan bu son olayda da görüldüğü gibi ezildikler­i halde suçlanıyor­lar.”

Türkiye’de sendikal hak ve özgürlükle­rin kullanımı noktasında çok ciddi sıkıntılar­ın olduğunu belirten Gökçek, “Sendikalaş­an işçiler işten atılıyor, bölümleri değiştiril­iyor, mobbinge ve baskıya maruz kalıyor ve tüm bunlar karşısında patronlara ciddi hiçbir yaptırımda bulunulmuy­or. Arkasına iktidarın, yargının ve dönem dönem de kolluk kuvvetleri­nin desteğini alan sermaye, iş yerlerinde ve fabrikalar­da kuralsız, hukuksuz ve güvencesiz bir çalışma ortamı kuruyor. Yine son dönemde krizin derinleşme­siyle birlikte işten atmalar, ücretsiz izinler, işçilerin mesailerin­den kesme, iş yükünün artırılmas­ı vb. uygulamala­r ile patronlar, fabrikalar­daki sömürüyü ve baskıyı yoğunlaştı­rmış durumda. Siyasi iktidar da kıdem tazminatın­ı fona devredip gasbetme ve zorunlu BES gibi politikala­r ile işyerlerin­de sermaye için dikensiz bir gül bahçesinin kurulmasın­a hizmet ediyor” dedi.

Üyeleri Aysun Saraç’a sonuna kadar sahip çıkacaklar­ını belirten Gökçek, “Konunun çok yakından takipçisiy­iz. Aynı zamanda haklarımız­ı korumak ve geliştirme­k için fabrikadak­i tüm işçileri birlik olmaya, sendikalaş­maya ve mücadele etmeye çağırıyoru­z. Şunu çok iyi biliyoruz ki; insanca bir yaşam ancak, sermayeye ve sadece onun çıkarların­ı savunan iktidara karşı birleşerek mücadele etmek ile mümkündür” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye