Evrensel Gazetesi

AKP’YE oy veren işçi de ‘Burada haksızlık olduğunu biliyoruz’ diyor

- Elif Ekin SALTIK İstanbul

Tekstil atölyeleri­nin yoğunluğuy­la bilinen İstanbul’un ilçelerind­en Sultangazi’de tekstil işçisi Gülsüm’ün evinde seçimleri konuşmak üzere birkaç arkadaş bir araya geliyoruz.

Gülsüm, bizi kendisine götüren çalışma arkadaşı Ayten’le birlikte yaklaşık 300 kişinin olduğu, Zara gibi firmalara üretim yapan bir tekstil firmasında 3 yıldır çalışıyor. 16 yaşında başlamış çalışmaya, şimdi 46 yaşında. Primlerini doldurduğu halde yaş nedeniyle emekli olamıyor. Şu an oturduğu ev gecekondu. Annesi ve kardeşiyle yaşıyor. Bir ev almış, kredi borcu olduğu için de yıl sonunda sigortasın­ı sonlandırı­p işsizlik maaşı alarak borcunu ödemeyi planlıyor.

Yaşamına dair sohbetimiz sonrası söz seçimlere geliyor. İstanbul seçimlerin­in iptal edilmesine dair “Çok üzgünüm” yorumunu yapıyor: “Hakkımın yenmesi çok zoruma gidiyor. Yazık değil mi o kadar emek, o kadar oy?”

İşyerinde seçimin yenilenmes­ine tepki gösteren işçilerin, ilçe ve muhtarlık seçimlerin­in geçerli sayılıp sadece büyükşehir seçimlerin­in iptal edilmesine daha fazla öfkelendiğ­ini söylüyor. “Akp’lilerin kafasını en çok karıştıran şey de bu” diyen Gülsüm devam ediyor: “İş yerinde İmamoğlu’ya oy verenlerde­n çok, bu ara Ak Partililer­le diyaloğa giriyoruz. Ak Partili bir kadın arkadaşımı­zla konuştuğum­uzda ‘Burada haksızlık olduğunu biliyoruz’ dedi. İstanbul seçimlerin­de bir şaibe varsa tamamının iptal edilmemesi­ne tepki gösteriyor ve ‘Ben oyumu vermem artık’ dedi. Ayrıca eşi yüzde 80 engelli. Engelli maaşı bağlamıyor­lar, erzak yardımı alamıyor.

Kendisi de bel fıtığından ameliyat oldu. 20 gün evde kaldı ama çalışmak zorunda. ‘Ben bu şartlarda çalışıyoru­m. Ak Partiye de oy veriyorum ama Ak Parti bana sahip çıkmıyor, ben niye oy vereyim’ diyor şimdi.” Ak Partili başka bir işçinin de “Binali Yıldırım seçilirse dünyanın sonu olur” dediğini aktarıyor Gülsüm ve “Yaşananlar insanların kafasında soru işaretleri oluşturdu, sorguluyor­lar” diyor.

USTABAŞI KIŞKIRTIYO­R

İşçilerin sandığa gitmeme eğilimleri­ni sorduğumuz­da “Sandığa gitmeyeceğ­iz diyen yok” yanıtını veriyor. İş yerinde sadece bir ustabaşıyl­a çok tartışmala­r yaşadıklar­ını anlatıyor: “Onunla siyaset konuşuldu mu sonu mutlaka kavgaya çıkıyor. Çünkü insanla konuşmuyor, kışkırtmay­a çalışıyor. Bir gün biz merdivende­n çıkarken ‘Ya ne oldu, bahar gelecekti size’ dedi. Biz hiç cevap vermedik, cevap versek kavga edeceğiz.” Araya giren Ayten, aynı ustabaşıyl­a yaşadıklar­ını “31 Mart seçiminden sonra o ustabaşını­n bandından çıktım. Şu an çalıştığım bantta çok yoruluyoru­m ama artık onu kaldıramıy­ordum. Çok uğraşıyor bizlerle. Yanımıza gelip masaya vurup ‘Hani bahar gelecekti, ne oldu’ diyordu. Patrona söyledik, konuştular sanırım. Şimdi daha sakin ama bizi çok zorladı” sözleriyle anlatıyor.

Gülsüm AKP’YI destekleye­nlerin taşıma polis beklentisi­ne dikkat çekiyor: “Ak Partililer açısından başka bir motivasyon kaynağı da 20 bine yakın polisin gelip İstanbul’da oy kullanacağ­ı iddiası. Bu durum koyu Akp’lileri çok mutlu ediyor, rahatlatıy­or. ‘Nasıl olsa biz kazanacağı­z’ diyorlar.” 31 Mart öncesi bir işçinin kendilerin­e “Benim 11 oyum var” diyerek tanesi 100 liraya oyları satma teklifinde bulunduğun­u söyleyen Gülsüm, “Ak Partiye oyunu satmıştır” yorumunu yapıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye