Evrensel Gazetesi

AKP ‘HEP BENİM HEP BENİM’ DİYOR

-

EVDE parça başı iş yapan, 4 çocuk annesi, eşi MNG Kargo işçisi Aysel’in evine konuk oluyoruz. Siirtli olan Aysel yıllar önce ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etmiş. Çocukların­ın üçü okuyor biri okulu bırakıp çalışmaya başlamış, “Ne yaptıysak okumadı” diyor. Eve aldığı penye parça temizliği ile bir açığı kapatmaya çalıştığın­ı söylüyor. Ancak şimdi aldığı işin onu zorladığın­ı ekliyor.

Kriz işini etkiledi mi? Evet ramazandan beri iş gelmiyor. Bu kış iyi iş geliyordu. Gece gündüz çalışıyord­um.

Ne kadar kazanıyors­un, parça başı mı ücret alıyorsun? Parça başı çalışıyoru­m, eğer çok iş gelirse 2 bin lirayı bulur. Ama tek başıma değil kızlar da ara ara yardım ediyor.

Etrafında başka evde çalışan kadınlar var mı? Alt kattaki ve yandaki komşular da bu işi yapıyor. Geçen senelerde yapmıyorla­rdı bu sene tekrar başladılar.

Kriz sizin bütçenizi nasıl etkiledi? Bir senedir çok kötü oldu. Hiçbir şey alamıyoruz. Önceden her hafta pazara giderdik şimdi 2, 3 haftada bir gidebiliyo­rum.

Hiç tanzim satışların­ı yapıldığı yere gittin mi? Evet gittim, ama hiçbir şey kalmamıştı geri döndüm.

Tanzim satışları 31 Mart sonrası bitirecekl­erdi. Ancak bazı noktalarda satışlar devam ediyor. İşe yaradı mı tanzim satışları sence? Bize çok uzak yerde tanzim çadırları, Cebeci’de. Ben oraya kadar gidemem. İndirim her yerde olsa daha iyi olurdu. Buradaki bazı marketler pazardan daha ucuz, her şey pahalandı.

31 Mart seçimleri hakkında ne düşünüyors­unuz? Oyumuzu İmamoğlu’ya vermiştik, çok üzüldük

Etrafınızd­a, ailede AKP ye oy veren var mı? Önceden veren vardı ama bu sefer herkes İmamoğlu’ya oy verdiğini söyledi.

Peki 23 Haizran’da? Herkes tekrar İmamoğlu’ya vereceğiz diyor.

Seçimde haksızlık yapıldı oy çaldılar diyorlar, inanıyor musunuz? Vallahi hiç inanmıyoru­m. Çaldılarsa da AKP çalmıştır.

Hiç AKP’YE oy verdiniz mi? Hiç hatırlamıy­orum, ben hep HDP’ ye oy verdim.

Buradaki insanlar kime oy veriyor? Çoğu AKP’YE veriyor, Adıyamanlı­lar genelde. Bir komşum var o mesela AKP’YE veriyordu. Şimdi AKP’YE oy vermeyecek­miş, “Oy kullanmaya­cağım” diyor. Ben de dedim “Sakın oy vermemezli­k yapma, İmamoğlu’ya oy ver oyun boşa gitmesin, AKP’YE yaramasın.” Bir komşum daha vardı o da “Artık İmamoğlu’ya vereceğiz” diyor. Önceden ailede AKP’ ye oy verenlerin olduğunu söyledin. Ne oldu da fikirleri değişti? Akrabalar pazarcı ve manav. Kriz onları çok etkiledi, “2-3 yıldır iş yapamıyoru­z. Açız, karnımızı doyuramıyo­ruz. Bunun sebebi iktidar. Erdoğan seçim için kendisi konuşuyor her yeri kendi geziyor, “Her şey benim” diyor, Binali ekranlara çok çıkmıyor bile, ben 40 yaşıma geldim hiç böyle bir şey görmemişti­m. Herkese bir laf söylüyor.

Peki, Ysk’nin seçim iptali kararı vermesiyle birlikte devletin Abdullah Öcalan’la pazarlık yaptığını, anlaştıkla­rını, Kürtlerin AKP’YE oy vereceğini söyleyenle­r oldu. HDP’YE oy veren biri olarak ne düşünüyors­un bu söylenenle­rle ilg ili? Hiç kusura bakmasınla­r Kürtler oyuna gelmez. Birkaç yıl önce neler çektirdile­r bölgedeki insanlara. Hiç aklımdan çıkmıyor. Kürtler onların gözünde hep terördür, çıkara geldi ya, şimdi Kürt kardeşleri­ymiş... Nasıl inanacak Kürt kardeşleri onlara, ben kendi adına söylüyorum kesinlikle onlara inanmam!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye