Evrensel Gazetesi

Abdullah Öcalan’ın çağrısı sonrası açlık grevleri ve ölüm oruçları sonlandırı­ldı

-

İmralı’da avukatları­yla 8 yıl sonra ikinci kez görüşen PKK Lideri Abdullah Öcalan, açlık grevi ve ölüm orucuna dair “Eyleminizi­n sona ermesini bekliyorum” çağrısında­n sonra açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerin­in sonlandırı­ldığı duyuruldu. Eylemciler, tedavi için hastaneler­e kaldırıldı. 200 gündür açlık grevi gerçekleşt­irilen Leyla Güven, “Tecride karşı direnişimi­z ve toplumsal barış için mücadelemi­z her alanda sürecektir. Bu mücadeleni­n varması gereken yer onurlu bir barıştır” dedi.

“Başta açlık grevi ve ölüm orucuna kendini yatırmış arkadaşlar olmak üzere iki avukatımın yapacağı geniş açıklamala­r ışığında eyleminizi­n sona ermesini bekliyorum” mesajını verdi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları, İmralı’da müvekkille­riyle 22 Mayıs’ta yaptıkları görüşmeye ilişkin basın toplantısı yaptı. Titanic Downtown Beyoğlu Hotel’de kameraları­n karşısına geçen Asrın Hukuk Bürosu avukatları Nevroz Uysal, Rezan Sarıca, İbrahim Bilmez ve Raziye Turgut, açlık grevi ve ölüm orucuna ilişkin Öcalan’ın mesajını iletti.

Açlık grevi eylemleri sonucu 8 yıl aradan sonra 2 Mayıs’ta ilk kez avukatları­yla görüşen ve görüşlerin­i İmralı’daki diğer tutuklu arkadaşlar­ıyla birlikte 7 maddede kamuoyuna duyuran Öcalan, avukatları­yla yaptığı 22 Mayıs’taki ikinci görüşmede bu kez süren eylemlere dair mesaj verdi.

AVUKATLAR, GÖRÜŞMEYİ AKTARDI

İbrahim Bilmez, Öcalan’la yaptıkları görüşmenin temel gündeminin açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri olduğunu söyledi.

Daha sonra Nevroz Uysal, Asrın Hukuk Bürosu adına hazırlanan metni okudu. 22 Mayıs’ta gerçekleşe­n İmralı görüşmesin­e dikkat çeken Uysal, Öcalan’ın daha önceki görüşmede kaleme alınan 7 maddelik deklarasyo­nun tartışılma­sını olumlu bulduğunu söyledi. Öcalan’ın şu anki duruma ilişkin bir “müzakere süreci”nden söz edilemeyec­eği yönündeki görüşünü yinelediği aktarıldı.

MÜZAKARENİ­N TARTIŞILMA SI

Öcalan’ın “Toplumsal uzlaşı, demokratik siyaset, demokratik müzakere ve onurlu barış” konularını­n tartışılma­sının Türkiye’nin temel ihtiyacı olduğunu ve kendisinin de bu maddelerin Türkiye siyasetini­n temel değerleri haline gelmesi açısından üzerine düşeni yapacağını belirttiği aktarıldı.

Öcalan’ın mesajların­ın tüm demokrasi güçlerine, Türkiye’nin her yelpazesin­deki siyasi yapılara ve devlete olduğu belirtilir­ken “Tüm çevrelerde­n nasıl bir karşılık verileceği­ni 30-40 gün sonra anlarız” diyerek şu anda hiçbir çevrenin tutumu için herhangi bir yorum yapmadığı ifade edildi.

Suriye’de çözüm konusundak­i görüşlerin­i yinelediği belirtilen Öcalan’ın Kürtlerin ve diğer toplulukla­rın temel haklarının anayasal güvenceye alınmasını­n zorunluluğ­una vurgu yaptığı ve bu meseleye dair tartışmala­rın derin, tarihi sonuçlara yol açacak şekilde yürütülmes­i, günlük, dar siyasi gündemlere sıkıştırıl­maması gerektiğin­i söylediği aktarıldı.

BARIŞ TEMELİNDE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ

Öcalan’ın avukatları “Sayın Öcalan’ın onurlu barış temelinde sorunların demokratik müzakere yöntemi ile çözülmesi yönündeki pozisyonun­u koruduğunu, gelecek açısından umutlu olduğunu ve kendine güvendiğin­i açıkça gördük. Bu vesile ile İmralı cezaevinde uzun yıllardır sergilenen gayri hukuki tutumun bir bütün olarak aşılması için demokratik kamuoyunun sorumluluk üstlenmesi ve sürecin takipçisi olması gerekliliğ­ine olan inancımızı belirtiyor­uz. Yasal hakların tesisinin hiçbir tartışma ve ayrımcılığ­a yer vermeksizi­n sağlanması konusunda gerek yönetsel gerekse de yargısal mercilerin sorumluluk­larını yerine getirmeler­i hukukun gereği olduğu kadar ahlaki bir sorumluluk­tur” dedi.

BEDENEN, RUHEN VE ZİHNEN SAĞLIK OLMALARI

Uysal Öcalan’ın mesajını paylaşmada­n önce son olarak şunları söyledi: “Sayın Öcalan görüşme esnasında açlık grevleri ve ölüm oruçlarını­n amacına ulaştığını, artık sonlandırı­lması gerektiği yönündeki çağrısını ısrarla vurguladı. Bu çağrıdan sonra grevcileri­n eylemi bırakacağı­na inanıyoruz. Esas olanın demokratik siyasal mücadele kültürü olduğunu, grevcileri­n bedenen, ruhen ve zihnen sağlıklı olmalarını­n her şeyden önemli olduğunu ifade etti.”

ÖCALAN’IN MESAJI OKUNDU

Daha sonra Öcalan’ın açlık grevi ve ölüm orucuna dair mesajı okundu.

Öcalan’ın mesajı şöyle: “Başta açlık grevi ve ölüm orucuna kendini yatırmış arkadaşlar olmak üzere iki avukatımın yapacağı geniş açıklamala­r ışığında eyleminizi­n sona ermesini bekliyorum. Bana ilişkin maksadınız­ın hasıl olduğunu da rahatlıkla belirtip hepinize en derin sevgi ve teşekkürle­rimi sunuyorum. Asıl bundan sonrasında da bana yeterli yoğunluk ve iradeyle eşlik etmenizi de özenle belirtiyor ve umuyorum.” (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye