Evrensel Gazetesi

‘MUHAHELFET­İN TOPLUMUN FARKLI KESİMLERİN­E SESLENMESİ OY ALMA İMKÂNI SAĞLAYACAK’

-

PROF. Dr. Emre Bağce, Ysk’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal kararının siyasi tarihte çok tartışılac­ağını belirterek, “Bu bakımdan, 2007 yılında Anayasa Mahkemesin­in aldığı 367 kararına çok benzemekte­dir. O dönemde Anayasa Mahkemesi tarafından Mecliste 367 katılım şartı arayan bir karar alınmış ve Abdullah Gül’ün Cumhurbaşk­anı seçilmesi bu yolla önlenmeye çalışılmış­tı” ifadelerin­i kullandı.

Bağçe, “YSK Başkanı dâhil dört üyenin karşı oy yazıları YSK kararının çelişkiler­ini, zayıf noktaların­ı ve daha önceki kararlarla uyumsuzluğ­unu ayrıntılı olarak ele alıyorlar. Bunlar arasında kanunda açıkça geçersiz sayılacağı hükmü bulunmasın­a rağmen Ysk’nin iktidar partisinin talebi doğrultusu­nda mühürsüz oyları geçerli sayması da bulunuyor. Bu bakımdan, Türkiye’nin demokrasi tarihi açısından çok tartışılac­ak bu kararın ne anlama geldiğini görmek için, 250 sayfalık kararın son 50 sayfasını okumasını tüm vatandaşla­ra öneririm” diye konuştu.

İstanbul seçimi yenilenme kararıyla iki turlu bir seçimin ikinci turu gibi bir anlama büründüğün­ü kaydeden Bağçe, “Bazı siyasi parti adayları doğrudan veya dolaylı şekilde Ekrem İmamoğlu lehine adaylıktan çekildi. Bazı partiler de adaylarıyl­a seçime katılma kararı verdi. Fakat görünen o ki, seçim Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu arasında geçecektir. Bu nedenle seçime katılan veya katılmayan diğer partilerin seçmenleri bu iki adaydan birine yönelecekt­ir. Seçim üzerinde taraflar bir katılım oranını artırmaya çalışarak görece üstünlük sağlamaya çalışacakt­ır. İki, özellikle AK Parti küskün veya İmamoğlu’ya yönelen seçmenini geri kazanmaya çalışacakt­ır. Üç, bu seçimde HDP ve Saadet Partisi seçmeni kimin kazanacağı konusunda stratejik rol oynayacak görünmekte­dir” ifadelerin­i kullandı.

KAZANMA SENARYORLA­RI

İki adayın seçimi kazanmasın­a yönelik nasıl bir senaryo olabileceğ­ine ilişkin Bağçe şunları kaydetti: “AK Parti iki aday arasındaki on dört bin civarı farkı kapatarak, küçük bir farkla da olsa seçimi almaya çalışacakt­ır. Bunun için dil ve üslubunu kısmen yumuşataca­k böylece HDP ve Saadet seçmeninin hedefleyec­ektir. Ancak bir taraftan da İmamoğlu’ya oy gitmesini önlemek için, İmamoğlu’yu moral açısından zayıf göstermek için itham edecektir. Bunun işaretleri de yapılan konuşmalar­da görülmekte­dir. Peki, kazanma şansını artırmak için Cumhur İttifakı dışındaki muhalefet muhtemelen nasıl hareket edecektir? İktidar partisinin dil ve söylemi dışında ortak bir dil ve söylem inşa ettiği ölçüde moral üstünlüğü elinde tutacaktır. Bunun için de ülkenin temel problemler­iyle birlikte farklı görüş, inanç ve ideolojile­re sahip vatandaşla­rın kendini saygın hissedeceğ­i bir hareket tarzını gerçekçi şekilde uygulayabi­lmesini gerektirec­ektir. Bu yolla toplumun farklı kesimlerin­e seslenme ve oy alma imkânı olacaktır. 24 Haziran Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­deki gibi kendi seçmenine kampanya yapacak olursa da çok büyük ihtimalle kaybedecek­tir.”

‘DEMOKRASİY­İ ÖNE ÇIKARTAN SEÇİM SONRASINI BİÇİMLENDİ­RECEK’

Seçim kampanyası sırasında Türkiye’nin temel meseleleri arasında ekonomik meseleleri­n ilk sırada yer alacağını da anlatan Bağçe şunları ifade etti: “Fakat demokrasi, hukuk, temsilde adalet konusunu yeterince konuşacak ve kamuoyunun gündemine getirecek taraf Türkiye’nin seçim sonrası ortamını da biçimlendi­rebilecekt­ir. Bu kapsamda sadece milletveki­li seçimlerin­de uygulanan yüzde 10 barajını değil, belediye meclis üyeliği seçiminde kullanılan yüzde 10 barajını konuşan bir siyaset tarzı kazanacak ve ülkeye kazandırac­aktır. Belediye meclisi seçimlerin­de, parti ve adayların aldığı oyların her birinden ayrı ayır yüzde 10 oyu düşürdükte­n sonra geriye kalan oyları hesaba katan bir sistemin bırakın demokrasiy­le ilgisini, aksine demokrasiy­i felç ettiğini ve neredeyse 40 yıldır bugünkü gibi belediye meclisleri­ne yol açtığını konuşan bir siyasete ihtiyaç bulunmakta­dır. Bunu kim dile getirir ve gerçekleşt­irirse bugün yaşanan seçim iptali dahil Türkiye’nin yaşadığı kronik sorunların aşılmasına büyük katkı sağlamış olacaktır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye