Evrensel Gazetesi

İran’dan Körfez ülkelerine saldırmazl­ık paktı önerisi

-

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesinin Körfez ülkelerine saldırmazl­ık paktı imzalama önerisinde bulundukla­rını açıkladı. Resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Bağdat’a giden Zarif, burada görüştüğü Iraklı Muhammed Hekim ile ortak basın toplantısı düzenledi. Abd’nin İran’a uyguladığı yaptırımla­rın başlıca gündem maddesi olduğu görüşmede bölgede artan gerginlik ve Bağdat ile Tahran yönetimler­i arasında daha önce imzalanan anlaşmalar­ın uygulamaya konulması gibi konular ele alındı.

IRAK: ARA BULUCU OLACAĞIZ

Washington’un İran’a yönelik ekonomik yaptırımla­rının fayda sağlamayac­ağının altını çizen Hekim, “Irak, mevcut sorunun çözülmesi için ABD ve İran arasında ara bulucu rolü oynayacak” dedi. Bakan Hekim, İran’a yönelik yaptırımla­r konusunda ülkesinin tavrına ilişkin ise “Irak, Abd’nin İran’a uyguladığı tek taraflı yaptırımla­ra karşıdır ve komşu ülke İran’ın yanında yer almaktadır” diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cezad Zarif de bu süreçte Tahran yönetimi ve halkına verilen destek dolayısıyl­a Irak’a teşekkür etti.

AVRUPA’YA VE KÖRFEZ ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Ekonomik ya da askeri olsun Abd’den gelecek her türlü savaşı karşılıksı­z bırakmayac­aklarını yineleyen Zarif, bu tür girişimler­e direniş ve iradeyle karşı koyacaklar­ını söyledi.

Zarif ayrıca, “Avrupa ülkeleri ve nükleer anlaşmanın diğer muhataplar­ını, anlaşma çerçevesin­de sorumluluk­larını yerine getirmeye çağırıyoru­z” dedi.

Konuşmasın­da ülkesinin Körfez ülkeleriyl­e ilişkisine dair değerlendi­rmede bulunan Zarif, İran'ın, Körfez ülkeleriyl­e ilişkileri­nin çok iyi olmasını istediğini, bu hususta tüm önerileri görüşmeye hazır ve diyaloğa açık olduğunu kaydetti.

İran hükümetind­en yapılan açıklamada, Zarif’in ayrıca, bölgede tırmanan gerilim karşısında Körfez ülkelerine saldırmazl­ık paktı imzalama önerisinde bulunduğu kaydedildi.

Zarif, önceki gün geldiği Bağdat’ta, Irak Cumhurbaşk­anı Berhem Salih, Başbakan Adil Abdulmehdi ve Irak Meclis Başkanı Muhammed el-halbusi ile bir araya gelmişti.

‘ABD ORDUSU ZAYIF’

Bu arada İran Devrim Muhafızlar­ı’nın Komutan Yardımcısı Ali Fadavi ise, ABD ordusunun bugünkü durumunun “tarihteki en zayıf hali” olduğunu savundu.

Fars haber ajansının aktardığın­a göre Amiral Fadavi, “Amerikalıl­ar 1833 yılından beri bu bölgedeler ve tarih boyunca Batı Asya’daki en zayıf hallerini bugün yaşamaktal­ar” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Cevad Zarif (solda) ve Muhammed Hekim
Cevad Zarif (solda) ve Muhammed Hekim

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye