Evrensel Gazetesi

Türkiye- Mısır ticari hacmi rekor kırıyor!

- Yusuf ERTAŞ

ERDOĞAN yönetimi, Mısır yönetimini sık sık darbecilik­le suçlasa ve bölgesel siyasi konularda gerilim sürse de ticari ilişkileri hız kesmeden devam ettirmesi dikkat çekiyor. Türkiye’nin Mısır’daki maslahatgü­zarı Mustafa Kemalettin Eruygur, Kahire ve Ankara, aralarında­ki siyasi gerilimler­e rağmen, 2018’de rekor bir ticaret hacmine ulaşıldığı­nı söyledi.

Geçtiğimiz günlerde, Türkiye-mısır İşadamları Derneği ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından Kahire’de düzenlenen iftarda konuşan Eruygur, “İki ülke, son yıllarda, ticaret hacminde 5.24 milyar dolar tutarında tarihi bir seviyeye ulaştı” dedi.

Eruygun, Türkiye’nin Mısır’a ihracat hacminin 2018’de 3.05 milyar dolara ulaştığını ve bu oranın 2017’ye göre yüzde 29.4 bir artış olduğunu belirtti. Aynı yıl Mısır’dan yapılan Türkiye ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 9.68 artarak 2.19 milyar dolara ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki ticaret hacmi, 2009’dan 2018’e kadar geçen sürede 179 milyar dolara çıktı. TİK’E göre, 179 milyar doların yüzde 66’sı (117.5 milyar dolar) Türkiye ile Kuzey Afrika ülkeleri arasındaki ticarete eşdeğer ve geri kalanı da kıtadaki diğer ülkelerle yapılıyor.

TİCARET HACMİ NASIL TARİHSEL BİR DÜZEYE ULAŞTI?

Al Kuds Al Arabi gazetesi, “Artan siyasi anlaşmazlı­klara rağmen Mısır ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi nasıl tarihsel bir düzeye ulaştı?” başlıklı yazısında, Türkiye’nin “Siyasi anlaşmazlı­klardan bağımsız olarak ekonomik ilişkileri sürdürmek için mümkün olduğunca fazla çaba sarf etme” politikası izlediğine dikkat çekti.

2018’de gerçekleşe­n ticaret hacminin, iki ülke arasındaki ilişkileri­n bozulmasın­a yol açan askeri darbeden bir yıl önce 5.1 milyar dolarlık ticaretten biraz daha yüksek olduğu belirtildi.

2013’te iki ülke arasındaki anlaşmazlı­kların artmasında­n bu yana Mısır, Kahire’deki Türkiye büyükelçis­ini istenmeyen adam ilan etti ve diplomatik temsil seviyesini maslahatgü­zarlık seviyesine indirmeye karar verdi. Türkiye de benzer bir adımla cevap verdi ve o zamandan beri ekonomik ilişkilerd­e artan gelişme dışında iki ülke arasındaki krizi içerecek herhangi bir siyasi toplantı ya da arabulucul­uk olmadı.

LİBYA VE SUDAN’DA DA KARŞIT SAFLARDA

Aksine, iki ülke arasındaki siyasi anlaşmazlı­klar son aylarda genişledi, Suudi-bae’nin Türkiye’ye karşı ittifakınd­a Mısır’ın varlığı ile bölgesel rekabet arttı. Bu, AKP hükümetini­n destek verdiği Ulusal Mutabakat Hükümetini devirmek için saldırı başlatan General Halifa Haftar’ı Kahire’nin her yönden destek verdiği Libya’da ortaya çıktı.

Aynı zamanda Mısır, Eski Cumhurbaşk­anı Ömer Beşir’in devrilmesi­nden ve geçen yıl ileri aşamalara ulaşan AKP hükümeti etkisinin sona ermesinden sonra, ülkenin kontrolünü ele geçiren Sudan’daki askeri cuntanın üstünlüğün­ü pekiştirme­k için adımlarını hızlandırı­yor. Yine son aylarda Kahire’nin, Türkiye ile Doğu Akdeniz’deki gaz konusundak­i anlaşmazlı­ğı da arttı.

KAMU İLE DEĞİL ÖZEL SEKTÖRLE BAĞLANTI

Ancak, Türkiye’nin diğer ülkelerle siyasi ve ekonomik ilişkileri daha geniş bir bakış açısı ile ele alındığınd­a, Mısır’ın istisnai bir durum olmadığı anlaşılıyo­r. AKP Hükümeti, ekonomik ilişkilerd­e temel olarak kamu ile değil özel sektörle bağlantılı olarak bu politikayı izliyor.

Bölgesel zorlukları­n ve rekabetin yoğunlaşma­sı ve Arap ayaklanmal­arının etkisi ile iktidardak­i Akp’nin uygulamaya çalıştığı ve bölgedeki krizlerin çoğunda onun taraf olmasına yol açan “sıfır sorun siyaseti” çöktü.

Genişleyen ve derinleşen siyasi anlaşmazlı­klara rağmen, Ankara ile Kahire arasındaki ekonomik ilişkileri­n tarihi bir düzeye gelmesine rağmen, bunun yakın gelecekte iki ülke arasındaki ilişkileri­n iyileştiri­lmesine yardımcı olabileceğ­ine dair bir işaret yok.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye