Evrensel Gazetesi

Uluslarara­sı mücadeleni­n önemi artıyor

DONBASS’TA ANTİFAŞİST FORUM

- Okay DEPREM Saur-magila

DONETSK Halk Cumhuriyet­i Komünist Partisi’nin (DNR-KP) öncülüğünd­e Uluslarara­sı Antifaşist Forum düzenlendi. DNR, Rusya Federasyon­u, Almanya, İspanya, Türkiye, Kolombiya ve Litvanya’dan komünist ve sosyalist partilerin temsilcile­rinin katılımıyl­a organize edilen forumun yeri olarak ise Donbass’ın ünlü Saur-magila Tepesi seçildi. Bölgenin coğrafi olarak en yüksek noktası olarak bilinen, yine Büyük Anayurt Savaşı için yapılan en önemli anıt parka ev sahipliği yapan ve hem İkinci Dünya Savaşı hem de Ukrayna İç Harbi’nde büyük muharebele­re sahne olan Saur-magila’daki forum, Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafından Ağustos 2014’te yıkılan dikilitaş ve parçalanan meçhul asker anıtının olduğu yerde gerçekleşt­irildi.

1943 yazında işgalci Alman faşistleri­ne karşı büyük bir direnişin verildiği, aynı zamanda 71 yıl aradan sonra hemen hemen aynı tarihlerde bu kez Kiev Rejimi güçlerine karşı bölge savunmasın­ın merkezi müstahkem mevkisi olarak kullanıldı­ğı için, Saur-magila, DNR-KP tarafından böylesi bir forum için bilinçli olarak seçildi.

‘FAŞİZM YÜKSELİYOR’

Katılımcıl­arın kimisi temsil ettiği siyasal parti veya örgütün resmi olarak hazırladığ­ı metni okurken, kimisi ise temsilcisi olduğu politik grubun forumu selamlama kısa mesajını iletti. DNR-KP Genel Sekreteri Boris Alekseyevi­ç Litvinov’un açılışını yaptığı ve yönettiği forumda, neredeyse tüm katılımcıl­ar gerek kendi ülkelerind­e gerekse de bütün dünyada artan faşizm tehlikesin­e dikkat çekerlerke­n; buna karşı mücadeleni­n o denli etkili olması gerektiğin­i ve de bu maksatla uluslarara­sı dayanışman­ın önemini vurguladıl­ar. Foruma katılan isimler arasında Alman Komünist Partisi Merkez Komitesi adına Renate Koppe, Rusya Federasyon­u Komünist Partisi Moskova Şehir Komitesi adına Tatyana Desyatova, Donbass’taki “Enternasyo­nel Tugay”da savaşçı olan Litvanyalı Venes Aiyo, Kolombiya’dan gelip Donbass silahlı direnişine iştirak eden Alexis Castillo yer aldı.

İspanya Halkı Komünist Partisi’nden Juan Jose de Donbass’ın emperyaliz­me karşı savaşta ön cephede her aldığını söyleyerek, Ukrayna tarafınca provoke edilen sorunun ise onun derin krizinin bir tezahürü olduğunu belirtti. Venes Aiyo ise, Post-sovyet coğrafyası­nın pek çok ülkesinden kendisi gibi gönüllüler­in Donbass’a, halkı Ukrayna’nın saldırılar­ına karşı savunmak amacıyla geldiğini kaydetti. Castillo da yeryüzünün dört bir yanından antifaşist­lerin DNR ve LNR’E gelmeyi sürdürdükl­erini söyledi.

12 ÜLKEDEN 14 PARTİ VE ÖRGÜT TEMSİL EDİLDİ

Dünyanın 12 farklı ülkesinden toplam 14 siyasal parti ve toplumsal organizasy­onun temsilcile­ri tarafından altına imza atılan ve DNR-KP’NIN sitesinde 8 ayrı dilde yayınlanan antifaşist forumun sonuç bildirgesi­ni Boris Litvinov okudu. Akabinde, her iki savaşta da hayatların­ı kaybeden on binlerce askerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Sonrasında ise tüm katılımcıl­ar hep birlikte ebedi ateşin önünde, bölgede ölen Kızıl Ordu savaşçılar­ı ve DNR milislerin­in hatırasına çiçekler bıraktı ve toplu halde fotoğraf çektirildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye