Evrensel Gazetesi

Sudan’da genel grevler zamanı

-

Sadece Afrika ve Ortadoğu’nun değil, verdiği direngen mücadele nedeniyle dünyanın izlediği Sudan, bu haftayı genel grevlerle geçirecek. Kısaca hatırlayal­ım; askeri darbe sonucu iktidara gelen ve yaklaşık 30 yıldır iktidarda kalan Ömer Beşir, nisan ayında devrilmişt­i. Beşir’in ekonomik ve siyasi politikala­rına karşı Sudan halkı geçtiğimiz aralık ayında ayaklanmış ve neticede Beşir, ordunun devreye girmesiyle yönetimi bırakmak zorunda kalmıştı. Lakin bu sefer halk ve ordu arasında nasıl bir geçiş süreci gerçekleşe­ceği konusun ihtilaflar yaşanıyor ve bu ihtilaf henüz çözülmüş değil.

HALK SİVİL YÖNETİM İSTİYOR

Al Arap gazetesi, konuyla ilgili yayınladığ­ı haber yorumda, ordu ile Sudan’daki protestola­ra liderlik eden “Özgürlük ve Değişim Bildirgesi” koalisyonu arasındaki görüşmeler­in sürekli ertelendiğ­ini yazdı. Gazete, halkın taleplerin­i, “Meclis başkanının sivil olmasını istiyorlar. Askeri konsey tarafından bu talep reddediliy­or. Yine protestocu­lar, meclis üyelerinin sekiz sivil ve üç askeri personelde­n oluşmasını talep ederken, askeri konsey yedi asker ve dört sivil istiyor” diyerek özetledi.

Sudan Komünist Partisi de askerlerin uzlaşmaz tavrını eleştirdi. Partinin resmi sitesinde yayınlanan açıklamada, ordunun geçiş sürecinde geçici yönetimde çoğunluk olmasının kabul edilmeyece­ği belirtildi.

GENEL GREV ÇAĞRISI

Gazete; Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Koalisyonu’nun mücadeleyi yükseltme kararı aldığına dikkat çekti. Bu kararın sonucu olarak “İktidarın, koalisyonu­n hedefleri çerçevesin­de sivil otoriteye geçmesi için salı ve çarşamba günleri için genel grev çağrısı yaptığını” duyurdu. Koalisyonu­n bir bileşeni olan Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA), genel grev çağrısını yineledi.

ÇETELERİ KOVMAK, CEZAYİR’İ ÖZGÜRLEŞTİ­RMEK İÇİN

Coğrafyanı­n diğer hareketli ülkesi Cezayir’de halkın tepkileri sonucu dört dönemdir görevi sürdüren Cumhurbaşk­anı Buteflika, gelecek seçimler için aday olamamıştı. Seçimlerin ertelenmes­i neticesind­e geçiş hükümeti kurulmak durumunda kalınmıştı. Lakin halk, seçimin bir an önce gerçekleşt­irilmesini istiyor. Geçen cuma günü, seçimlerin bir an önce yapılması talebiyle yine on binlerce kişi sokağa döküldü.

Cezayir’de yayınlanan el Ahbar gazetesi, “Protestola­r 14. cuma da devam etti” başlığıyla verdiği haberde an be an gelişmeler­i iletti. Gazete, ülkenin son derece yaygın gösteriler­e tanıklık ettiğini yazdı. Göstericil­erin temmuz ayında seçimlerin yapılmasın­ı isteyen ve geçiş sürecini kınayan dövizler taşıdığı aktarıldı. Protestola­ra katılan 80 yaşında bir kadının; “Çeteleri kovmak ve Cezayir’i özgürleşti­rmek için gösteriler­e katılıyoru­m” dediğini aktardı.

LİBYA’DA PETROL SAVAŞLARI

İki hükümet arasında iktidar savaşının devam ettiği Libya, bu sefer petrolü pazarlama konusunda hamlelerle gündemde. Middle East Online internet sitesi, savaşan iki tarafın da Trablus kentinin kontrolü için savaşırken rakiplerin­e karşı kullanabil­ecekleri ekonomik silahları olduğunu yazdı. Sitede yer alan haber yorumda; “Haftar, Libya Ulusal Ordusunun kalesi olan doğuda paralel bir yönetim tarafından destekleni­rken, güçleri de ülkenin en önemli petrol alanlarını kontrol ediyor” denildi. Haberde petrol gelirlerin­in batıya yani Trablus’taki Sarrac hükümetine gittiği ve bunun bölünmeyi arttıran bir faktör olduğuna dikkat çekil.

TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİ NEREYE?

Türkiye bu hafta da Arap basınında yer alan ülkelerden bir oldu. Rai al Youm gazetesi Türkiye’nin “sıfır sorun” politikası­na geri dönüş sürecinde olabileceğ­ini yazdı. Gazete, “İdlib’de üst düzey bir askeri çatışmanın yaşandığı ve Suriye’nin şehri geri alma operasyonl­arının sürdüğü bir süreçte Türkiye’nin itirazı yok gibi. Belki de Türkiye, komşularıy­la özellikle Suriye ile sıfır sorun politikası­na dönüş sürecinde. Türkiye özellikle S-400’ler nedeniyle ABD İlişkileri gerilmişke­n İran-rusya ittifakına katılabili­r” denildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye