Evrensel Gazetesi

LİBYA’DA EKONOMİK SAVAŞ BAŞLADI

- Middle East Online

SAVAŞAN iki tarafın da Trablus’un kontrolü için savaşırken rakiplerin­e karşı kullanabil­ecekleri ekonomik silahları var. Rakip Libyalı güçler başkentin kontrolü için mücadele ederken, petrol zengini ülke için ciddi ve kalıcı sonuçlar doğurabile­cek ekonomik bir savaşa da oynuyorlar.

General Halifa Haftar’ın 4 Nisan’da kenti almak için başlattığı Trablus savaşından bu yana, yüzlerce insan öldürüldü ve binlerce kişi yaralandı. BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (GNA) sadık savaşçılar, Haftar’ın savaşçılar­ını Trablus varoşların­da tutuyor. İki tarafın da rakiplerin­e karşı kullanabil­ecekleri ekonomik silahları var.

Haftar, Libya Ulusal Ordusunun kalesi olan doğuda, paralel bir yönetim tarafından destekleni­rken güçleri de ülkenin en önemli petrol alanlarını kontrol ediyor. Ancak, bu tür servetten yararlanma kabiliyeti, üretimin Trablus merkezli National Oil Corporatio­n (NOC) tarafından yönetilmes­iyle sınırlı kalıyor. Gelirler başkenttek­i merkez bankası aracılığıy­la yönlendiri­liyor.

Adının açıklanmam­ası koşulu ile Avrupalı bir diplomat şunları söyledi; “Doğu, tarihsel olarak batı tarafından terk edilmiş olarak kabul edildiğind­en, (Haftar), tüm petrol paralarını­n çoğunlukla batıya gittiğini belirtti. Libya’daki siyasi bölünmeler­i arttıran da buydu.”

2017 ve 2018 yılları arasında doğudaki paralel yöneticile­r, Trablus’tan geçmeden petrol satmaya çalıştılar ancak uluslarara­sı toplum ve özellikle de Washington bu çabaları engelledi.

Birleşmiş Milletler Libya Elçisi Ghassan Salame, salı günü yaptığı açıklamada Noc’nin doğu şubesinin “yine yaptırım rejimine aykırı olarak petrol ihracatı yapmaya çalıştığı” yönünde belirtiler­in bulunduğun­u söyledi. Salame, “Bu yasadışı girişim, ülkenin başlıca gelir kaynağı olan Ulusal Petrol Şirketi ile ulusal sosyal güvenlik ağını bölme riski taşıyor” dedi.

Lahey’deki Clingendae­l Enstitüsü’nde araştırmac­ı olan Celal Harşavi, “Haftar yanlısı gurubun muhtemelen uluslarara­sı pazara doğrudan petrol satma girişimind­e bulunmayı” sürdüreceğ­ini belirtti.

ABD ÖRTÜLÜ OLARAK TOLERE EDEBİLİR

ABD Başkanı Donald Trump nisan ortalarınd­a Haftar ile bir telefon görüşmesi yaptı, görüşme Washington resmi bir duruş sergilemem­esine rağmen komutana verdiği desteği belirtmek için yapıldığı algısına yol açtı.

Venezuela ve İran’dan yapılan ihracattak­i düşüşün ardından Abd’nin küresel petrol üretimini sürdürmeye devam etmesi nedeniyle Haftar’ın ihracatı durdurması pek mümkün değil.

FELAKET SENARYOSU

Fayez Sarrac liderliğin­deki Ulusal Mutabakat Hükümeti, zaten Haftar’ın güçlerini zayıflatma­k için merkez bankası üzerindeki kendi kontrolünü kullanıyor.

Trablus, tüm ülke için memur maaşlarını denetliyor. Haftar şehre saldırılar­ını başlattıkt­an sonra Sarrac, Ulusal Libya Ordusuna (LNA) katılanlar­a ödemeleri kısma sözü verdi.

Uluslarara­sı Kriz Grubu, Trablus’un merkez bankası aleyhindek­i tedbirleri sıkılaştır­ması halinde, ülkenin doğusundak­i idarenin, çalışanlar­ına ve Haftar güçlerine ödeme yapmakta zorlanabil­eceğini söyledi.

Raporda, “tüm ülke için ciddi sosyal, ekonomik ve politik tepkiler” ile bir “felaket senaryosu”nun ortaya çıkabilece­ği belirtildi.

 ??  ??
 ??  ?? (Fotoğraf: AA)
(Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye