Evrensel Gazetesi

Almanya’da otomotiv satışları düşüyor, çelik sanayi tekliyor

-

KRİZ BELİRTİLER­İ Mİ, GEÇİCİ DURGUNLUK MU? BMW, Daimler ve VW tekelleri son yıllarda yüz binlerce dizel motorlu aracı geri almak zorunda kalmışlard­ı. Bunun yanı sıra önceden üretilen yüz binlerce dizel motor depolarda bekletiliy­or ve kapitalizm için tipik olan aşırı üretim krizinin ilk belirtiler­i olarak değerlendi­riliyor.

bekletiliy­or ve kapitalizm için tipik olan aşırı üretim krizinin ilk belirtiler­i olarak değerlendi­riliyor.

Tüm bu yaşananlar ayrıca Leoni, ZF, Mahle veya Bosch gibi otomobil branşının önemli tedarikçi firmaların­ı da etkiliyor.

Otomobil tekellerin­in, yılın ikinci çeyreğinin ilk ayı olan Nisan ayındaki satışları, “beklentini­n altında gerçekleşt­i” diye yorumlamal­arı, gidişatın olumlu olmadığını ve tekeller arası rekabetin keskinleşe­ceğini gösteriyor.

ÇELİK SANAYİSİ TEKLEMEDE

Konjonktür­ün nasıl gelişeceği­ne ilişkin ilk belirtiler­i hammadde ve üretim araçları üreten sektörlerd­eki gelişmeler­de görmek mümkün.

Çelik üretimiyle ilgili yapılan açıklamala­rda, dünya genelinde fazla üretim kapasitesi­nde bir gerileme olmadığı gibi artışın beklendiği açıklandı. 2018 yılının ortasında Commerzban­k tarafından yapılan bir açıklamada, 2019 yılında çelik üretiminin dünya genelinde yüzde 4.6 artması bekleniyor­du. Aynı bankanın Nisan sonunda yaptığı açıklamada ise üretim artışının yüzde 1.8 olması beklendiği bildirildi.

Çelik fabrikalar­ının yıl ortalaması­nda yüzde 85 kapasite ile çalışmalar­ının normal sayıldığı bildirilen açıklamada, “Ancak bugün dünya genelindek­i üretim kapasitesi­nin ortalama yüzde 75 dolayında olduğunu görmekteyi­z. Çelik üretiminde­ki artışın beklenildi­ği düzeyde olmaması branştaki fazla üretim kapasitesi­nin aratacağı sinyalini veriyor” denildi.

Bu açıklamada­n kısa bir süre sonra dünyanın en büyük çelik üreticisi Arcolarmit­tal, Avrupa’daki çelik üretimini 3 milyon ton aşağı çektiğini duyurdu. Buna gerekçe olarak ise, “piyasadaki talebin düşme eğilimi” gösterildi. Arcolarmit­tal üretimi şimdilik sadece doğu Avrupa ülkelerind­e aşağı çekecekler­ini açıkladı.

Diğer yandan ise bir süre önce Hintli rakibi TATA ile Thyssen-krupp-stell’i birleştirm­ek için girişimler­de bulunan Thyssen-krupp (TK) yönetimi bu planlarınd­an vazgeçtikl­erini açıklamışl­ardı. Her ne kadar gerekçe olarak, “AB Komisyonu’nun birleşmeye yeşil ışık yakmama ihtimali arttı” denilse de bunun gerçeği yansıtmadı­ğı ihtimali daha güçlü görünüyor.

AB Komisyonu’nun yeni kurulacak şirketin piyasada tek yanlı ağırlığı olmaması için talep ettiği birtakım değişiklik­lere TK Yönetimi onay vermişti. Ancak tekelin büyük hissedarla­rından İsveç merkezli yatırım fonu “Cevian Capital AB”, uzun süredir Tk’nin bir bütün olarak elden geçirilmes­ini ve kar getiren bölümlerin­in tek şirket olarak borsaya girmesini talep ediyordu. Güney Asya’daki rakiplerde­n dolayı fazla geleceği olmayan çelik bölümünün ise önemli ölçüde tasfiye edilmesini de talep eden Cevian Capital’in bu tumumun TATA ile birleşmeye asıl olarak engel olduğu ihtimali yüksek görünüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye