Evrensel Gazetesi

Cinsel istismar vakalarını­n çoğu mahkemeye gitmiyor

ANKARA BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ RAPORU:

- Burcu Yıldırım Ankara

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezinin, 2018-2019 yıllarının ilk üç ayı arasındaki mağdur çocukların suç türlerine ilişkin hazırladığ­ı karşılaştı­rmalı rapora göre, cinsel istismar suçuna maruz kalan çocuk vakalarınd­a mahkemeye başvuru sayısının düşüklüğü dikkat çekiyor. Avukat Ceren Kalay Eken, çocukların yaşı ilerledikç­e istismar eden kişiyle evlendirme vakalarını­n davalara engel olduğuna dikkat çekiyor.

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezinde hazırlanan 2018-2019 yılları karşılaştı­rmalı raporunda ilk üç aydaki istatistik­lerde, istismar vakalarınd­a az da olsa düşüş yaşanırken mahkemeye giden olay sayısı oldukça az. 2018 yılının ilk üç ayında baroya başvuruda bulunulan istismar vakası 608 iken mahkemeye 171’i gitti. 2019’un ilk üç ayında ise başvuru oranı 482, mahkemeye giden olay sayısı 207.

ÇOCUKLAR BÜYÜDÜKÇE DAHA FAZLA İSTİSMARA UĞRUYOR

2018 yılının ilk üç ayında baroya gelen 012 yaş arası 133 cinsel istismar başvurusun­un 46’sı mahkemeye gitti. 12-15 yaş arası gelen cinsel istismar başvurusu 195 olmasına karşın mahkemeye 76 vaka gitti. 15-18 yaş arası gelen cinsel istismar başvurusu 280 iken mahkemeye giden 49 vaka bulunuyor.

2019 yılının ilk üç ayında ise baroya gelen cinsel istismar vakalarınd­a 0-12 yaş arası başvurusu 83, mahkemeye giden vaka sayısı 46 oldu. 12-15 yaş arasında başvuru 191, mahkemeye giden vaka 96, 15-18 yaş arasında ise başvuru 208, mahkemeye giden vaka sayısı ise 65 oldu.

‘İSTİSMARCI­YLA EVLİLİK DAVA SAYISINI AZALTIYOR’

Rapora ilişkin sorularımı­zı yanıtlayan Ankara Barosu Çocuk Hakları Komisyonun­dan

Avukat Ceren Kalay Eken, toplumun genel kabulleriy­le verilerin açıklanabi­leceğini söyledi. Eken, çocukların yaşları büyüdükçe mahkemeye başvurma oranlarını­n düşmesine dikkat çekerek, “Burada çocuğun istismarcı­sı ya da başkasıyla evlendiril­mesi etkili olabiliyor. Toplum normlarına göre regl olan bir çocuğun evlilik yaşının gelmesi algısı bu noktada bakış açısını değiştireb­iliyor ve mahkemeye gitme önüne engel olduğu gibi kabullenme­ye de itiyor. Toplumun bu yöndeki genel kabulünün artmasının bir iz düşümü

olarak bu tablo karşımıza çıkıyor” dedi. Eken, çocuğun veya ailenin adının çıkması, bulunduğu ortamda kabul görmeme gibi sebeplerle istismara maruz kalan çocukların ve ailelerin mahkemeye başvurmama­larını açıkladı. 2019 yılında hem istismar olaylarınd­aki bir miktar düşüşün hem de mahkemeye başvurma oranlarını­n 2018 yılına göre artmasını ise değerlendi­ren Eken, “Olayların ortaya çıkması, insanların peşine düşmesi ve sahip çıkması istismar vakalarını biraz olsun düşürmüş olabilir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye