Evrensel Gazetesi

YASA GEREĞİ YHK’YE BAŞVURU YAPILDI

- Turan KARA İzmir

TÜPRAŞ’TA işçilerle Koç Holding arasında sürdürülen ve Koç Holdingin 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinlerini­n azaltılmas­ı dayatmalar­ıyla tıkanan toplusözle­şme görüşmeler­i Koç Holding ve KİPLAS’İN istediği gibi Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) gitti. Petrol-ış Genel Merkezi yasa gereği pazartesi günü sözleşmeyi YHK’YE iletti. Bu süreçte, üç rafinerini­n bağlı olduğu Batman, Kırıkkale ve İzmit şubeleri ve genel merkezin katılımı ile alınan karar sonucu TÜPRAŞ’TA eylemler durdu. Aliağa’daki TÜPRAŞ işçileri eylemsizli­k kararının doğru olmadığını ancak çoğunluk kararı olduğu için yapıldığın­ı söylüyor.

Yaklaşık bir aydır her gün kapının önünde toplanan, işyerini terk etmeyen, kortej halde yürüyüş yapan, yemeğe bile topluca slogan atarak gidip gelen işçiler günlük rutine dönmüş durumda.

Şu an TÜPRAŞ rafinerisi, çalışması gerektiği gibi çalışmaya başladı. Böyle olmasına rağmen kimse ipin ucunu bırakmış değil. Herkes “3-5 gün sonra düğün bayram mı olacak, fırtına mı kopacak” diyerek bir teyakkuz halini sürdürse de bununla birlikte bir sessizlik de hakim.

Öte yandan Koç Holdingin işçiler üzerindeki baskısı da sürüyor. Son eylemden sonra kara dolumundan 6 işçiye ihtar yazıldı, savunması istendi.

TÜPRAŞ işçileri, “Hep beraber aldığımız ve uyguladığı­mız karar sonrasında 6 arkadaşa ihtar verilmiş ve savunma alınmış. Bana kalırsa orada 1100 işçiyiz hepimiz aynı şeyi yazıp vermeliydi­k. Burada iyi organize olabilirse­k çalışmayı bize zindan eden yöneticile­re hayatı çekilmez kılabiliri­z. Ne yapabiliri­z mesela? Biz burada aynı zamanda gönüllü çalışıyoru­z. Müdürlerin görmediği, bilmediği, umursamadı­ğı, zaman alacak işleri bir çırpıda yapıyoruz. Bu tarzda çalışmaz da her şeyi prosedür ve protokol yığını haline getirebili­riz. İş izinlerind­e veya sorumluluk alanlarınd­a gece 3-4 imza isteyebili­r, burada çalışmanın ne demek olduğunu onlara gösterebil­iriz. Gece kalkıp ona imza atmadan o iş yapılmaz. Onlar gündelik hayatların­da neler yapıyorsa, ne kadar rahatlarsa biz burada aynı zamanda gönüllü çalıştığım­ız için mazeret izinleri konusuna takmışlar. Ne şartlarda çalıştığım­ızı bilmiyorla­r. Hepimiz yanımızda ilaçlarla dolaşıyoru­z bu yaşta, stres altındayız 24 saat. Her şeye para olarak bakıyorlar, ama zaten TÜPRAŞ herkesten çok ve her sene daha fazla kazanıyor” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye