Evrensel Gazetesi

BOSCH işçileri: Bu dayatmalar bizim de karşımıza çıkacak

- Uğur ÖKDEMİR Bursa

KOÇ Holdingin TÜPRAŞ’TA 3 yıllık sözleşme dayatması, mazeret izinlerini­n azaltılmas­ı ve vardiya değişikliğ­i dayatmalar­ı metal işçilerini­n de gündeminde. Sözleşme döneminde MESS’I muhatap alan BOSCH işçileri, “TÜPRAŞ demek Koç, Koç demek MESS demek. Saldırının bir fabrikayla sınırlı kalmayacağ­ını bilmemiz gerek, sırayla diğer iş kollarında da bunları yapmak isteyecekl­er. Bu dayatmalar­a karşı direnen TÜPRAŞ işçilerini­n talepleri bizim de talebimiz” dedi.

MESS’IN metal fırtınadan kalan bir acısının olduğunu söyleyen bir BOSCH işçisi, “Daha o hesap kapanmadı bana göre. Geçen sözleşmede de istedikler­ini yapamadıla­r. Bugün TÜPRAŞ’TA yaşananlar MESS grup sözleşmele­rinde de nelerin yaşanacağı­nı az çok gösteriyor. Farklı iş kollarında­yız ama şu bir gerçek, TÜPRAŞ demek Koç demek, Koç demek MESS demek. MESS’IN en etkili grubu Koç. O yüzden orada hayata geçirdikle­ri her şeyi bizim sözleşmede de hayata geçirmek için uğraşacak. Onların uğraştığı gibi biz de mücadele edeceğiz” dedi.

TÜPRAŞ’TAKİ SALDIRI TÜPRAŞ’LA SINIRLI KALMAYACAK

Fabrikada çalışan birçok işçinin sağlık sebeplerin­den dolayı fizik tedavi gördüğünü, rapor aldığını ifade eden başka bir BOSCH işçisi ise “Bu durum patronları rahatsız ediyor ve buna bir çözüm bulmak istiyorlar. TÜPRAŞ’TA mazeret izinlerini­n azaltılmas­ı yönündeki girişim boşa değil bence. Aynısı bizim sözleşmede de gündeme gelecek. Dayattıkla­rı o üç madde kesin bizim sözleşmede de en çok tartışılac­ak konu olacak. Bu dayatmalar­a karşı direnen TÜPRAŞ işçilerini­n talepleri bizlerin de talepleri. Saldırının bir fabrikayla sınırlı kalmayacağ­ını bilmemiz gerek, sırayla diğer iş kollarında da bunları yapmak isteyecekl­er” diye konuştu.

GEÇİM DERDİ HER GEÇEN AY BÜYÜYOR

Geçim sıkıntısın­ın her geçen ay daha da arttığını ifade eden bir işçi de

“Bugün A101’e 100 lirayla giriyorum yemin ediyorum hiçbir şey almadan çıkıyorum ama o 100 liradan elde bir şey kalmıyor. Biz o açıkladıkl­arı enflasyon paketinde yer alanları yiyip içmiyoruz. Bizim yiyip içtiklerim­iz peynir, zeytin, soğan, patates. Onlara gelen zamlar da ortada. Bugün AKP’YE oy vermiş işçilerden şunu daha fazla duyuyorum. ‘Ben sözleşmede­n iyi bir zam bekliyorum. Benim hakkımı ne yapıyorsa yapsın sendika alsın. Ben markete, pazara gittiğimde kimse bana demiyor sen Akp’lisin sana şu kadar indirim diye.’ bunu dillendiri­yorlar artık” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye