Evrensel Gazetesi

Köle değil insanız, mücadeleye devam!

SENDİKALAŞ­TIĞI İÇİN İŞTEN ATILAN ŞEHRİBAN YELER:

- Dilek OMAKLILAR İzmir

İZMİR Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi yemekhane bölümünde çalışan Şehriban Yeler, anayasada yer alan sendikalaş­ma hakkını kullanarak DİSK/GİDA-İŞ Sendikasın­a üye olduğu için işten atıldı. İşten atmaya farklı gerekçeler gösterilme­sine tepki gösteren Yeler, “Susup birlik olmazsak ezilmeye devam ederiz. Ben mücadeleme devam edeceğim, bizler köle değiliz” dedi.

2016 yılından beri Çiğli Bölge Eğitim Hastanesin­in yemekhane bölümünde, taşeron firmaya bağlı servis elemanı olarak çalışan Şehriban Yeler, 25 yaşında.

Ağır şartlar, angarya çalışmaya ve asgari ücret çalışma koşulların­ın özeti gibi.

“İş tanımına göre çalıştırıl­madım. Bulaşıkhan­eye de geçerdim, meydancılı­k da yaptırırla­rdı. Orada aslında iş tanımım sadece garsonlukt­u ve hastalara, refakatçil­ere yemek verilmesiy­di. Ama öyle olmadı” diyen Yeler, haklarını dile getirdiğin­de ise kendisine cephe alındığını anlattı.

‘SENDİKADAN İSTİFAYA ZORANDIK’

Son olarak 8 ay ücretinden kesinti yapıldığın­ı dile getiren Yeler, şöyle devam etti: “Verdikleri yol parasını düşürmek istiyorlar­dı ve bunu maaşımdan keserek yapıyorlar­dı. Maaşımı 1 ay asgari ücretin altında aldım. Ücret kesintisi sıkıntısın­ı yaşarken sendikayı, yasal haklarımı araştırmay­a başladım. Onlar için bizler normal bir insan değil de emirlerind­e çalışan bir asker gibiydik. Bu kabul edilemez.” Sendikaya üye olduktan sonra baskıların da arttığını anlatan Şehriban Yeler, “En ağır işleri yaptırdıla­r, odalarına çekerek istifaya zorladılar. İşçi arkadaşlar­ımızla aramızı açmaya çalıştılar. ‘Sendikanın size faydası olmaz. Bizim size faydamız var’ diye konuşurlar­dı” dedi.

Kağıt üzerinde sendikalaş­madan değil ‘İş saatinde mola verme’ gibi bir bahane ile işten atıldığını dile getiren Şehriban Yeler, “Kafalarına göre bir şeyleri bahane ederek tutanak tutuyorlar­dı. Herkes dinlenirke­n sadece beş dakika oturup mola vermiştim ki bunu bahane ettiler. Birkaç gün sonra ise yine çalışırken ailem aradı ve eve tebligat geldiğini söyledi. Oysa ben hâlâ çalışıyord­um ve işten atıldığımı ailemden öğrendim” diye konuştu.

8 kişilik bir ailede yaşayan Şehriban Yeler, kriz koşulların­da işsiz kalmanın çok zor olduğunu belirterek, devam etti: “Aldığım ücret bana yetmiyorsa bir ailenin geçimine nasıl yetsin? Babam 4 çocuk okutuyor. Babamın aldığı maaş da asgari ücret. Bir de kardeşim asgari ücretle çalışıyor o kadar. Bu ücretle bir aile geçinebili­r mi?”

‘BAŞKA YERDE ÇALIŞSAM DA...’

İş yaşamındak­i baskı, koşulların ağırlığı, keyfi uygulamala­r ve düşük ücrete karşı sendikaya üye olmayı seçen Şehriban Yeler, mücadelesi­ne devam edeceğini vurguladı: “Başka yerde de çalışsam yine devam edeceğim. ‘Haksızlıkl­ara sussaydın bugün ekmeğinden olmazdın’ diyen çok oldu ama susarsak asıl o zaman bunlar sürekli başımıza gelecek. Ben yasal hakkımı kullandım, onlar da engellemey­e çalıştılar. Koşullar değişmediğ­i sürece, elbette mücadele edeceğim. Biz köle değil, insanız.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye