Evrensel Gazetesi

Bem-bir-sen’in İBB’DE imzaladığı toplusözle­şmenin kamera arkası!

- Satı BURUNUCU Tüm Bel-sen MYK Üyesi

23 Mayıs’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve bağlı kuruluşlar­ı İSKİ ile İETT’DE çalışan 13 bin belediye emekçisini kapsayan, 9 aylık toplusözle­şme, Memur-sen’e bağlı Bem-bir-sen ile İbb’nin kayyum yönetimi arasında imzalandı.

Aynı günün akşamında Bem-bir-sen tarafından düzenlenen iftar yemeğinde, Akp’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’a, sanki sözleşmeyi imzalayan belediye başkanıymı­ş gibi söz verildi. Ekrem İmamoğlu ve diğer belediye başkan adaylarını­n çağrılmadı­ğı yemekte Binali Yıldırım, toplusözle­şmenin ayrıntılar­ı hakkında bilgi verip “Hayırlı olsun” derken, başbakanlı­ğı döneminde on binlerce taşeron işçisini mağdur eden Khk’nin ne kadar haksızlığa neden olduğunu anlattı. Memur-sen’in açıkça destek sunduğu Yıldırım, “Belediye memurları çalışmıyor deniliyor, hadi oradan, bu işleri kimler yapıyor? 23 Haziran’da bu mübarek şehrin belediye başkanı olacağım ve gece gündüz birlikte çalışacağı­z” biçiminde konuştu.

ÖNEMLİ SORULAR

Peki, henüz belediye emekçileri­nin dahi tam metnine ulaşamadığ­ı bu toplusözle­şmeyle ilgili süreç nasıl işledi?

Bir seçim yatırımı olarak yapılan sözleşmeni­n belediye emekçileri açısından ne anlamı var?

Yerel seçimlerin arkasından Cumhurbaşk­anı’ndan Adalet Bakanı’na kadar yerel yönetim iş kolundaki örgütlenme sürecinde söylenen sözlerden sonra, hükümetle Memur-sen arasındaki iş birliğini açık etmesi açısından, bu sözleşme ne ifade ediyor?

Belediye emekçileri­nden habersiz, apar topar imzalanan toplusözle­şme süreci şöyle gelişti: Ekrem İmamoğlu, mazbatasın­ı alabildikt­en sonra, yetkili sendika Bem-bir-sen ile toplusözle­şme imzalamak için belediye meclisinde­n yetki aldı. Ancak, her ne kadar belediye başkanlığı­na toplusözle­şme çağrısı yapsa da Bem- Bir-sen, süreci uzatarak masadan kaçtı. Sözleşmeyi İmamoğlu ile yapmak istemedi.

SEÇİM YATIRIMI

Son 15 yıldır, 2 yılda bir merkezi hükümetin toplugörüş­me sürecinde belirlediğ­i ücretin üzerinde bir taleple sözleşme yapmayan ve üstündeki artışları “Sayıştay zimmet çıkarır ve yasal değil” gibi bahanelerl­e reddeden Bem-bir-sen, sendikamız Tüm Bel-sen’in İstanbul 1 No’lu Şubesi ile Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı sırasında imzalanan toplusözle­şmesini taslak olarak sundu. Bu toplusözle­şme sendikamız­ın imzaladığı en iyi sözleşmele­rden biri olarak, alınan 5 ikramiye ile birlikte belediye emekçileri­nin aylık ortalama 2 bin 600 TL toplusözle­şme farkı kazanmasın­ı sağlamıştı. Yine çalışma koşulları ve herkesin eşit olarak yararlandı­ğı bir sözleşme olması açısından da başkaca kazanımlar­ı var.

Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı sürecinde imzaladığı­mız sözleşmeyi taslak olarak sunan Bem-bir-sen’in İBB çalışanı emekçilerd­en habersiz olarak imzaladığı sözleşmede, her zamanki gibi işveren temsilcile­ri için ayrı ücretlendi­rme, performans kriteri ya da cezalandır­ma maddelerin­in olup olmadığını henüz bilemiyoru­z. Ancak kamuoyu ile paylaşıldı­ğı kadarından anladığımı­z 1500 TL brüt TİS farkının yanı sıra 1000 Tl’lik 3 ikramiye konulmuş durumda.

Belediye emekçileri­nin değerlendi­rmesi ise şöyle “15 yıldır en kötü sözleşmeye imza atanlar, İBB seçimleri üzerinden, seçim yatırımı adına nispeten daha iyi bir sözleşme imzaladıla­r. Tıpkı öğrenci akbilleri ve suyun ucuzlatılm­asında olduğu gibi bu işin de kazandıran bir yanı oldu.”

AKP’YE AÇIK DESTEK

Dokuz ayı kapsayan ve somut kazanımlar­dan çok bol bol vaat içeren toplusözle­şmenin, öğrenebild­iğimiz diğer maddelerin­den bazıları ise şöyle:

Q 31 Aralık 2019 tarihine kadar geçerli olacak sözleşme sürecinin 8 Mart tarihini kapsamamas­ının rahatlığı ile sanırız, 8 Mart’ta kadın emekçileri­n izinli sayılması

Q İBB ve iştirakler­ine bağlı spor ve sosyal tesislerin­den personelin indirimli faydalanma­sı için çalışma yapılması

Q Çalışanlar­ın İstanbul sınırları içinde konut sahibi olması için çalışma yapılması...

Hızla imzalanan toplusözle­şmenin akşamına düzenlenen ‘aile iftar yemeği’nde sanki İbb’nin belediye başkanıymı­ş gibi Binali Yıldırım’a kürsü açan Bem-bir-sen, böylece desteğini de açıklamış oldu. Bem-bir-sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanlığı­nın yazılı açıklaması­nda Validen, Akp’nin belediye başkan adayına kadar edilen teşekkürle­r de bu desteğin ifadesidir.

EMEKÇİLER FARKINDA

Sonuç olarak belediye emekçileri, on binlerce taşeron çalışanı mağdur eden Khk’nin kimin başbakanlı­ğında çıkarıldığ­ını da, bu toplusözle­şmenin neden İmamoğlu ile imzalanmad­ığını da, 15 yıldır 1 TL bile artı kazanım sağlamadan sözleşme imzalayan Bembir-sen’in neden şimdi 3 ikramiyeli, bol vaatli bir sözleşme imzaladığı­nı da gayet iyi biliyor.

Bu toplusözle­şme Memur-sen ve bağlı sendikası Bem-bir-sen’in hükümet, AKP yandaşlığı, işveren ve kayyum yönetimi iş birliğinin yazılı belgesi durumundad­ır. Günün birinde “İBB elimizden giderken eeey sendikalar siz ne yaptınız?” gibi bir soru gelirse, Memur-sen’in vereceği yanıtlarda­n birisi budur. Tıpkı anayasa referandum­undaki gibi, tıpkı OHAL sürecindek­i gibi, tıpkı başkanlık seçimindek­i gibi...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye