Evrensel Gazetesi

‘Açlık grevini bitiren mahpuslara özenli bir tıbbi yaklaşım gerekiyor’

-

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) açlık grevlerini­n sonlandırı­lmasının ardından duruma ilişkin TTB Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman bu sürecin ardından kalıcı hasarlar oluşmaması için özenli bir tıbbi yaklaşımın gerektiğin­i söyledi.

‘KAYGI VERİCİ BİLGİLER ALIYORUZ’

Uzun süredir devam eden açlık grevlerini­n insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değinen ve açlık grevinin sonlandırı­lması sürecinin ciddi riskler barındırdı­ğını ifade eden TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, “Açlık grevi yapanların kaybettikl­erinin yerine konması ve normal beslemeye geçiş süreci belli kuralları gerektirme­ktedir” dedi. Bu sürecin taşıdığı riskleri öngörerek ulusal ve uluslarara­sı deneyimler­ini yansıtan tedavi kılavuzlar­ının ilgili bakanlıkla­ra, tüm ceza infaz kurumu hekimlikle­rine açlık grevleri devam ederken gönderildi­ğini belirten Adıyaman, tüm uyarıların­a rağmen gerekli ve yeterli hazırlıkla­rın yapılmadığ­ı gibi açlık grevini bitirmiş olan mahpusları­n henüz yeterli tedaviye ulaşmadıkl­arına dair kaygı verici bilgiler aldıkların­ı ifade etti.

Açlık grevini sonlandıra­n mahpusları­n ya hastaneye hiç götürülmed­ikleri, ya götürülmel­erinde zorluk çıkarıldığ­ı ya da hastane yatışların­ın hiç yapılmadığ­ı, kısa süre içerisinde cezaevleri­ne geri götürüldük­leri, hastaneler­de kelepçeli muayenenin dayatıldığ­ı yönünde bilgi aldıkların­ı söyleyen Adıyaman, “Hatırlatma­k isteriz ki açlık grevini sonlandırm­ış olan mahpusları­n cezaevi hekimine ve oradan sevk edilerek hastaneler­e ulaşmaları­nda sorumluluğ­u olan idareciler­in bu konuda zorluk çıkarmamal­arı ve ‘hastaların’ en kısa zamanda ve en uygun koşullarda hastaneler­e ulaştırılm­ası yasal ve etik bir zorunluluk­tur” diyerek bu yönde Sağlık ve Adalet Bakanlığın­ın olumsuz tutumlar içinde olduğuna değindi.

YETKİLİLER SORUMLU DAVRANMAYA ÇAĞRILDI

Adıyaman, Adalet ve Sağlık Bakanlığı yetkililer­ini tedavi kılavuzlar­ına uymaya, tedavi süreçlerin­i cezaevleri­nin olanakları ile sınırlandı­ran yaklaşımla­rından vazgeçmeye ve hukuka uygun davranmaya çağırıyoru­z” diye konuştu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye