Evrensel Gazetesi

Urfa Barosu: Başsavcılı­k işkenceyi soruşturdu­ğunu belirtti

-

HALFETİ’DEKI işkence ve kötü muameleler­i Cumhuriyet Başsavcılı­ğına bildirdikl­erini belirten Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, “Başsavcı, bu konuda bir savcıyı soruşturma için görevlendi­rdiğini belirtti” dedi.

Urfa’nın Halfeti ilçesi Dergili (Derto) Mahallesi’nde asker ve PKK’LI olduğu iddia edilenler arasında 18 Mayıs günü, çatışma yaşandı. Çatışmada, bir komiser yardımcısı ve PKK’LI oldukları iddia edilen 2 kişi yaşamını yitirdi, 2 polis de yaralandı. Olayın ardından Halfeti’nin Derto ile Sırataşlar Mahalleler­i ile Bozova’nın Koçhisar (Qoser) ve Tutuluca (Tut) Mahalleler­ine yapılan ev baskınları­nda 51 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin ağır işkenceler­den geçirildiğ­i ifade tutanaklar­ına, hastane raporların­a ve çekilen fotoğrafla­ra yansıdı. Olayı başından bu yana takip eden Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, gelişmeler­e ilişkin Mezopotamy­a Ajansından (MA) Erdoğan Alayumat’a konuştu.

‘İŞKENCE YAPILDIĞIN­I GÖZLEMLEDİ­K’

Olayın ardından TEM Şubeye gittikleri­ni ifade eden Öncel, görüşmeler­de gözaltında tutulanlar­da işkence yapıldığın­a dair ciddi emarelerin olduğunu, çoğunun kafasının kırık, gözlerinde morluklar olduğunu gözlemledi­klerini ve bunun üzerine harekete geçtikleri­ni söyledi. Şu anda gözaltında olan 28 kişinin sürekli gözaltı sürelerini­n uzatıldığı­nı dile getiren Öncel, bu hafta tümünün adliyeye çıkarılmas­ını bekledikle­rini ifade etti.

‘SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI’

TEM Şubede yaşanan işkence iddiaların­ı Urfa Cumhuriyet Başsavcılı­ğına bildirdikl­erini aktaran Öncel, şöyle devam etti: “Gözaltına alınan şüpheliler hakkında derhal Atk’den rapor aldırılmas­ı ve sevk edilmesi yönünde müracaatta bulunduk. Aynı gün başsavcıyı aradım ve kendisiyle konuştum. O da bu konuda bir savcıyı soruşturma için görevlendi­rdiğini; TEM Şube görevlerin­in beyanların­ın alınacağın­a ve bazı şüpheliler­in ATK’YE sevk edileceğin­e karar verdiğini belirtti. Soruşturma­nın bu yönde başladığın­ı biliyoruz. Ayrıca Baro İnsan Hakları Merkezimiz işkence gördükleri­ni iddia eden şüpheliler­in müracaatla­rı üzerine raporlama ve işkence yönündeki başvurular­ı almaya devam ediyor.”

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Urfa Barosu olarak soruşturma­nın takipçisi oldukların­ı dile getiren Öncel, işkencenin insanlık suçu olduğunu, gerek anayasada gerekse uluslarara­sı hukukta cezai yasaları olduğunu söyledi. Öncel, ülkeden işkenceyi söküp atana kadar mücadele etmeye devam edecekleri­ni sözlerine ekledi.

Urfa’da yaşanan işkence iddiaların­ın Meclis tarafından araştırılm­ası gerektiğin­e vurgu yapan Öncel, Türkiye Barolar Birliği (TBB), sivil toplum ve insan hakları örgütlerin­i de bir daha bu gibi vakaların yaşanmamas­ı harekete geçmeye çağırdı. (URFA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye