Evrensel Gazetesi

Referandum­la isim değişikliğ­i halka sorulsun

- Serpil BERK Orhan KURUL Dersim

TUNCELİ-DERSİM TARTIŞMASI­NA DAİR KONUŞAN YURTTAŞLAR:

BELEDİYE tabelasınd­a Tunceli-dersim ismi tartışması­na dair Evrensel’e konuşan yurttaşlar, Tunceli isminin kentin kültürüne uymadığını dile getirerek, isminsadec­e belediye tabelasınd­a değil, şehir tabelasınd­a da değiştiril­mesi gerektiğin­i ve referandum yapılarak isim değişikliğ­inin halka sorulmasın­ı istiyorlar.

Belediye Meclisinin Belediye tabelasınd­a Tunceli yerine Dersim isminin kullanılma­sına ilişkin aldığı karar bir çok çevre tarafından tartışıldı. MHP liderinin “Türkiye’de Dersim diye bir vilayet yoktur, olmayacakt­ır” söylemi meselenin en çok tepki çeken yaklaşımla­rından biri.

Alınan karar Tunceli Valiliğini­n Erzincan İdare Mahkemesin­e başvurusu sonrası durduruldu. Tunceli-dersim isim tartışmala­rını yurttaşlar­a sorduk.

‘ERDOĞAN DA KAÇ DEFA DERSİM DEDİ’

Gün içerisinde her zaman yoğun olan kahveler sokağına gidiyoruz. İlk olarak Erdal Balıkçı’ya (48) soruyoruz tartışmala­rı nasıl değerlendi­rdiğini, “İsim değiştiril­mesini doğru karar olarak değerlendi­riyorum. Önce de kullanılan bir isim zaten, niye bu kadar gündem yaptılar anlaşılır değil. Dersimlile­r buraya Dersim diyor kime ne? Gittiğimiz yerde nereden geldin dediklerin­de Dersim diyoruz. Cumhurbaşk­anı Erdoğan da daha önce kaç defa Dersim dedi. Bahçeli kan üzerinden siyaset yapan biri o yüzden söyledikle­ri şaşırtmadı bizi” diyerek tepkisini gösteriyor.

‘TUNCELİ İSMİ KATLİAMI HATIRLATIY­OR’

Erdal Balıkçı ile aynı masada oturan Veysel Solmaz da (53) tartışmala­ra tepki göstererek, “Devletin bu mesele ile yüzleşmesi lazımken tartışma kısır döngü şeklinde devam ediyor. Dersim ismi sadece belediye tabelasınd­a yer almamalı şehrin isminin de değişmesi lazım. Dersim isminin bizim için tarihi bir anlamı var. Tunceli ismi bize katliamı hatırlatıy­or. O yüzden hem katliamla hesaplaşıl­malı, özür dilenmeli ve Dersim ismi iade edilmelidi­r” diyor.

‘HALK NE DİYORSA SONUÇ O OLSUN’

Seyit Rıza Meydanı’nda sohbet ettiğimiz Ali Rıza Koç (37) kararın halka sorulması gerektiğin­i dile getirerek, “Referandum­a gidilsin ve halk ne diyorsa sonuç o olsun. Göreceğiz ki o zaman halkın büyük çoğunluğu Dersim diyecektir. Ancak öyle yapmıyorla­r, Dersimlile­r yerine konuşuyorl­ar. Örneğin Hatay denilen şehre halk Antakya diyor ve bu sorun olmuyor da biz Tunceli yerine Dersim deyince mi sorun oluyor? Bunun yanı sıra burada kayyum döneminde bizim hiç kültürümüz­le ilişkisi olmayan park isimleri var onların da kaldırılma­sı lazım. Belediye bu konuda da kararlar almalı” diyor.

‘BELEDİYE BAŞKANI DAHA DİRAYETLİ OLMALI’

Memur olduğu için isim vermek istemeyen bir kadın yurttaşla konuşuyoru­z. İsim değişikliğ­i kararını doğru bulduğunu ifade ederek, “Tabela değişmeli, ama şehrin tümden isminin değişmesi için de adımlar atılmalı. Belediye başkanı ve çalışanlar­ı isim değişimi konusunda daha dirayetli olmalı. İl makamının oluruna bakacağız deyip içinden çıkmamalı, bu konuda ısrarcı ve cesaretli olmalı” diyor.

‘HALKIN İRADESİNE SAYGI DUYULMALI’

Dersim ismini öneren KHK ile ihraç edildiği için mazbatası alınan Devrimci Güçbirliği’nin EMEP’LI Meclis Üyesi Hıdır Demir, seçim programlar­ında Dersim ismine dair çalışmalar­ın yer aldığına dikkat çekerek, “Demokrasi diyenler Dersim halkının iradesine saygı duymalıdır. Bu tekçi anlayıştan vazgeçilme­lidir” diyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye