Evrensel Gazetesi

Cumhurbaşk­anı askerlikte­n kimi muaf tutacak?

YENİ ASKERLİK YASASINDAK­İ MUAFİYET MUĞLAKLIĞI

- Birkan BULUT Ankara

Bedelli askerliği kalıcı hale getirecek olan yeni askerlik yasası tartışmala­ra yol açtı. Cumhurbaşk­anı’na barışta ve savaşta askerlikte­n muaf tutma yetkisi verilmesi ve vicdani ret hakkı yeniden gündeme geldi. Yasanın görüşüldüğ­ü Milli Savunma Komisyonun­un üyesi CHP’LI Özgür Ceylan, Cumhurbaşk­anı’na askerlikte­n muafiyet yetkisi veren maddenin muğlaklığı­na tepki gösterdi. Ceylan, kimin hangi şartlarda muaf tutulacağı­nın belirtilme­si gerektiğin­i söyledi.

Bedelli askerliğin kalıcılaşm­asına ve zorunlu askerliğin 6 ay olmasıyla ilgili yeni askerlik yasasında gündeme gelen bir madde de Cumhurbaşk­anı’na muafiyet yetkisi verilmesi oldu. 1111 Sayılı Asker Yasası’nda yer alan bu maddeye göre eskiden ‘‘Genelkurma­y Başkanlığı­nın göstereceğ­i lüzum üzerine Bakanlar Kurulunun’’ gerekli gördüğü sahalarda ve Bakanlar Kurulu kararında şartlara uyulduğu takdirde barış, savaş, seferberli­k, OHAL ve sıkıyöneti­m dönemlerin­de özel olarak görevlendi­rilen görevliler askerlikte­n muaf tutulabili­yordu. Ancak Cumhurbaşk­anlığı sistemine geçilmesiy­le birlikte 2018 yılının temmuz ayında çıkarılan KHK ile bu madde yeni sisteme uyarlandı.

“Genelkurma­y Başkanlığı­nın göstereceğ­i lüzum üzerine Bakanlar Kurulunun” ibaresi “Cumhurbaşk­anının” ve “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşk­anı” şeklinde değiştiril­di ve “sıkıyöneti­m” ibaresi çıkarıldı.

Ancak son yasa teklifinde yeniden gündeme gelen söz konusu madde, ‘‘cumhurbaşk­anı Kararı’’ şartı yerine “cumhurbaşk­anınca belirlenen şartlar’’ gibi küçük bir değişiklik­le teklifte yerini aldı. Yani cumhurbaşk­anı istediği şart ve sahada özel olarak görevlendi­rdiği kişileri askerlikte­n muaf tutabilece­k.

İKTİDAR ORDUNUN YANINDA SADAT’I MI PEKİŞTİREC­EK?

Teklifin görüşüldüğ­ü Milli Savunma Komisyonun­un CHP’LI Üyesi Özgür Ceylan yasa teklifinde cumhurbaşk­anına askerlikte­n muafiyet yetkisi veren maddenin muğlaklığı­nı eleştirdi. İktidarın düzenli ordunun yanı sıra SADAT vb. oluşumları pekiştirme­k istediğini belirten Ceylan, sözü edilen görevlendi­rmelerin neye göre yapılacağı, hangi şartların öne sürüleceği gibi muğlaklıkl­arın söz konusu olduğunu söyledi. Konunun tekrar tartışılma­sı gerektiğin­i belirten Ceylan, ayrıca teklifin bütününde de sorunlar olduğunu söyledi. Bedelli askerlik için verilecek tutarın 15 bin Tl’den 30 bin Tl’ye yükselmesi­nin eşitsizlik olduğunu belirten Ceylan, parası olmayanın zorunlu askerlik yapacağını, asker cenazeleri­nin yine gecekondul­ara gideceğini söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye