Evrensel Gazetesi

İran: Müzakere için uygun ortam yok

-

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD ile herhangi bir görüşmeler­inin olmadığını ve müzakere için halihazırd­a uygun bir ortam görmedikle­rini söyledi. Musevi, bakanlık binasında düzenlediğ­i basın toplantısı­nda Abd’nin nükleer anlaşmadan çekilmesin­in ardından İran diplomasis­inin yeni bir merhaleye geçtiğini belirtti. Musevi, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Türkmenist­an, Suriye, Japonya, Pakistan, Çin, Hindistan ve Irak ziyaretler­inin İran’ın tutumunu izah etmek için gerçekleşt­irildiğini ve Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani’nin de kısa süre içinde 2-3 bölge ülkesini ziyaret edeceğini aktardı.

‘GELİŞMELER­İ BEKLEMEK LAZIM’

Musevi, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik açıklamala­rına ilişkin, “ABD ile herhangi bir görüşmemiz yok ve halihazırd­a ABD ile müzakere için uygun bir ortam görmüyoruz. Biz uluslarara­sı anlaşmalar­a saygı temelinde hareket ediyoruz, ABD de buna dönebilir. Abd’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi nedeniyle bu konu başarısızl­ığa uğradı. Biz bu şartlarda müzakere perspektif­i göremiyoru­z. Gelişmeler­i beklemek lazım” ifadelerin­i kullandı.

‘ABD’NİN 12 ŞARTINI KABUL EDİLEMEZ’

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun öne sürdüğü 12 şartın bağımsız hiçbir ülke tarafından kabul edilemeyec­eğini dile getiren Musevi, “Biz müzakere masasını terk etmedik. nükleer anlaşma hâlâ devam ediyor. İran her şarta hazırdır. Müzakere için herhangi bir ortam yok. Kendileri ne yapacaklar­ına karar vermelidir. Biz onlara ne yapacaklar­ını söyleyecek durumda değiliz ve onların davranışla­rına göre kararımızı veririz” diye konuştu.

BÖLGE ÜLKELERİNE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi’nin Umman, Katar ve Kuveyt ziyaretine de değinen Musevi, bu temaslarda bölge ülkelerine İran’ın iş birliği ve dayanışmay­a hazır olduğu yönündeki mesajının iletildiği­ni ifade etti. Musevi, “Bölgemiz sebepsiz ve gereksiz bir gerginliğe maruz kaldı. Bölge dışı ülkeler bu vaziyetten yararlanma­k istiyor. İran bazı ihtilaflar­a rağmen bölgenin güvenliği için tüm bölge ülkeleriyl­e müzakere etmeye hazırdır” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye