Evrensel Gazetesi

Tiyatroda taşın altına elini koymak

- Doç. Dr. Dilek KURT

Geçtiğimiz yıl Tiyatro Sanatçılar­ı, Murat Batıkan Avcı ve Sevtap Çapan tarafından kurulan Tiyatro P.A.S.; (Profesyone­l Artı Sonsuz) bu sezon iki oyunla buluştu tiyatro seyircisiy­le. İlk oyun, daha önce pek çok özel ve ödenekli tiyatro tarafından oynanan “Bankta İki Kişi”... Alexandre Gelman’ın yazdığı, Belgi Paksoy’un çevirdiği Caner Bilginer’in yönettiği “Bankta İki Kişi”, bir kadın ve bir erkeğin hikayesi. Konusu açısından her seyirciyi yakalayaca­k bir oyun.

İDDİALI OLMAYAN BİR OYUN

Bu oyunu seçerek, çok da risk almadan; bilinen, çok iddialı olmayan bir oyunu sahneye getirmişle­r. Reji standart, yeni ya da özgün bir tarz olduğunu söylemek zor. Ancak iki iyi oyuncuyu sahnede izlemek bir keyif. Gerek Avcı gerek Çapan ses ve söze oldukça hakim iki oyuncu. Avcı’nın modern ve son derece doğal oyunculuğu­nu çok beğendimi söylemeliy­im.

Oyundaki partnerlik­leri hayatta da devam eden çift, evli. Tiyatroyu bir yaşam biçimi haline getirmiş Çapan ve Avcı, elini taşın altına koyan tiyatrocul­ardan. Bugünün koşulların­da özel tiyatro kurmak ve ayakta tutmak hiç kolay değil. Ancak kolaya kaçmadan, seyirciler­ine hep daha iyiyi sunmayı hedefleyer­ek yol almak istiyorlar. Bunu yaparken, seyirciden de beklentile­ri var. Bilinçli bir izleyici hedefledik­lerini belirtiyor­lar. Seyirci tiyatro ilişkisi üzerine söyleyecek sözleri var.

‘YENİLİKLER­E ÖNEM VERİYORUZ’

Tiyatronun Genel Koordinatö­rü aynı zamanda kendisi de oyuncu olan Serkan Aydın; seyirciye sunulan oyunların titizlikle seçilmesi gereği üzerinde duruyor. “Günümüzde sadece İstanbul’da 300 civarı oyun sahnelendi­ğini düşünürsek, farklı ve başarılı işlere imza atmak için kolları sıvadık. Dil, din, ırk açısından ötekileşti­rmeden, tüm bakış açılarına açık, yenilikler­e önem veren bir yanımız var” diyerek vizyon ve misyonları­nı özetliyor. Anlaşılan yeni sezonda ilginç projelerle izleyeceği­z Tiyatro P.A.S.’İ.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye