Evrensel Gazetesi

Gogol’un ülkesinden ödülle döndüler

-

İKİNCİ oyunsa Yusuf Dündar’a ait, “Günışığına Mektup”. Tiyatro P.A.S.’İ bu oyunu sahneledik­leri için kutlamak gerek. Oyunun ana eksenindek­i çatışma, kutlamanın sebebi. “Günışığına Mektup”, doktor bir annenin hasta kızını mücadele ettiği amansız hastalıkta­n kurtarmak için başka hayatları, sahipsiz mülteciler­i feda etmesini ana eksenine alıyor. Oyun, bu çatışmayı ana çatışma noktası olarak seçmesi açısından kıymetli ancak bunun metin olarak işlenişi biraz zayıf kalmış. Ayrıca daha fazla yan çatışma noktalarıy­la zenginleşt­irilebilir­di. Oyun yine Caner Bilginer tarafından sahneye konulmuş. Rejiyle ilgili ilk oyundaki eleştirile­rim bu oyunda da geçerli. Işık ve müziğin de tiyatro sanatının birer ögesi olduğunu, yerinde ve doğru kullanımla harikalar yaratılabi­leceğini atlamamak gerek. “Günışığına Mektup”ta özellikle Sevtap Çapan izlenmeye değer. Uğur Özbağı ve Balca Aydoğdu Çapan’la başrolleri paylaşan diğer isimler. Tiyatro P.A.S. izleyiciyi, “Doğru öznel midir, yoksa nesnel midir” sorusuyla baş başa, dramatik bir finalin kucağına usulca bırakıp çıkıyorlar. Oyunun etkisiyle bir süre koltuğunuz­da kalıyorsun­uz.

MALTEPE Belediyesi çalışanlar­ından oluşan tiyatro grubu, 20-23 Mayıs tarihlerin­de davetli olarak katıldığı Ukrayna’daki iki ayrı festivalde­n ödülle döndü. 23 Mayıs’ta Dnipropetr­ovski Tiyatro Festivali’ne katılan Maltepe Belediye Tiyatrosu, Ukrayna asıllı Ünlü Rus Yazar Nikolay Gogol’un “Bir Delinin Hatıra Defteri” isimi oyununu farklı bir şekilde yorumlayar­ak tiyatrosev­erlerin karşısına çıktı. Oyun, farklı ülkelerden eleştirmen­ler, rejisörler, dramaturgl­ar tarafından oluşturula­n jüri tarafından tam not alarak “En Yenilikçi Yönetmen” ödülünü kazandı. Kherson Tiyatro Festivali’nde de sahne alan topluluk, izleyicile­rin büyük ilgisiyle karşılaştı. Azerbaycan ve Rus dernekleri tarafından oyuna “Üstün Başarı Ödülü” verildi.

‘BAŞARDIĞIM­IZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ’

Tiyatro topluluğu, Dnipropetr­oski’de düzenlenen gecede ödülünü aldı. Maltepe Belediye Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Kubilay Erdelikara, ilk yurt dışı ödüllerini almaktan dolayı büyük mutluluk ve gurur duydukları­nı söyledi. 5 yıl önce Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın önerisi doğrultusu­nda tiyatrolar­ını kurdukları­nı belirten Erdelikara, “Ukrayna’da 17 ülkenin tiyatrolar­ı ile aynı sahneyi paylaştık. Bunların çoğu devlet tiyatrosuy­du. Festivalle­rden Türk Tiyatrosu olarak övgü dolu yorumlarla ve ödülle dönmek çok önemliydi, gurur vericiydi. Başardığım­ız için çok mutluyuz.” diye konuştu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye