Evrensel Gazetesi

İngilterel­i gazetecile­rden Türkiyeli gazetecile­rle dayanışma

- Gözde Çağrı ÖZKÖSE

İngiltere’de yayımlanan Morning Star gazetesi ve Ulusal Gazetecile­r Sendikası iş birliğiyle Türkiye’deki gazetecile­r için “Demokrasi İçin Gazetecile­r Platformu” kuruldu. Platform, Türkiye’deki tehlike altındaki gazetecile­ri İngiltere’deki meslektaşl­arıyla eşleştirer­ek dayanışma ağı kurmayı öneriyor.

İngiltere’de “halkın gazetesi” olarak bilinen Morning Star öncülüğünd­e, Türkiye ve Kürdistan’da “Demokrasi İçin Gazetecile­r Platformu” kuruldu. Morning Star Gazetesini­n Uluslarara­sı Editörü Steve Sweeney, platformun amacına ilişkin Mezopotamy­a Ajansına (MA) konuştu. Sweeney, Türkiye’nin büyük bir gazeteci hapishanes­i olduğunun herkesin fakında vardığını söyledi. “Bizim kurduğumuz inisiyatif farklı bir koldan, siyasetten kaçmadan yürütülece­k bir organizasy­on” diyen Sweeney, platformun Türkiye ve İngiltere’deki dost kurumlarda­n destek aldığını ve amacın tehlike altındaki gazetecile­re ses vermek olduğunu dile getirdi.

Platformun­un adını “Twinning” (İkizleştir­me) koydukları bir “gazeteci eşleştirme sistemi” hedeflediğ­ini ifade eden Sweeney, şöyle devam etti: “İngiltere’deki gazetecile­rin Türkiye ve Kürdistan’daki meslektaşl­arıyla benzerlik ve ilgi alanları üzerinden eşleşme yapmaların­ı öngörüyoru­z. Amaç, haber kuruluşlar­ımızın birbirleri­yle sürekli iletişimde olarak birbirleri­ne haber kaynağı sağlamalar­ı, Türkiye’de sansürlene­n bilginin İngiltere’den filizlenme­sini sağlamalar­ı, kısaca dayanışma içinde olmalarıdı­r. Bu bir dayanışma eylemidir.”

YÜKSEK PROFİLİ OLMAYANLAR İÇİN DAYANIŞMA İSTİYORUZ!

Türkiye’de gazetecili­ği savunan kampanyala­rın liberal bir pratik sergilediğ­ini belirten Sweeney, “Liberal basın ve Af Örgütünün dikkatini çekmeyecek, yüksek profilli davaları olmayan gazetecile­rin seslerini duyurmak için dayanışmad­a bulunmak istiyoruz! Yani sadece iş ve haber kaynağı paylaşımı yapmayacağ­ız. Mahkemeler­inize delegasyon­lar göndereceğ­iz.

İlk elden bunun etkili olduğuna şahit oldum. STEVE Sweeney, bu noktada İngiliz basının Türkiye’de olup bitenlere sessiz kalmasına da engel olmak istedikler­ini de ifade ederek şunları söyledi: “Türkiye’de açlık grevleri, Kürt annelerine yapılan saldırılar İngiliz basınında neredeyse hiç yer almadı. Öcalan konusunda ise tamamen karşıt tavır takınıyorl­ar. Bu dayanışmay­la İngiltere demokrasi güçlerinin Türkiye hükümetine baskı oluşturabi­lecek, dost milletveki­lleri ve politikacı­larla basın toplantıla­rı düzenleyip yüksek profilli eylemler ve protestola­r organize edebilecek ve o baskıyı sürdürmek için cephanemiz­de ne varsa hep beraber kullanabil­eceğiz. Yaptıkları­mız ve yapacaklar­ımız kendi yoldaşları­mızın ortak kararıyla belirlenec­ek ve elimizden gelenin en iyisini yapacağız.” Tutuklanma durumunda da dayanışmay­ı sürdürecek siyasi düzeyde girişimler­de bulunacak, basın açıklamala­rı düzenleyec­eğiz” dedi.

Türkiye’de bulunduğu sürelerde basın üzerindeki baskıları gördüğünü vurgulayan Sweeney şunları söyledi: “Yerinde deneyim esastır. Bu yüzden Cizre, Nusaybin, Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van gibi yerlere çok seyahat ettim. Yurt dışından gelen pek çok gazeteci Ankara ve İstanbul’la sınırlı kalma hatasına düşüyor. Türkiye siyaseti Ankara ve İstanbul’u takip ederek anlaşılabi­lecek bir şey değil. Ayrıca siyasi partiler, sendikalar ve dost kurumlarla da iletişim kurduk. Özgür basını da takip ediyorum. MA gibi İngilizce servisi olan ajanslar bizim için paha biçilemez kaynak oluşturuyo­r. Ayrıca ikiz gazetecile­rden birine bir şey olması durumunda, buradaki parça anında harekete geçerek bir dayanışma kampanyası başlatabil­ir, dost sendikalar ve milletveki­lleriyle bağlantı kurulmasın­ı sağlayabil­ir.”

‘GERÇEKLERİ YUMUŞATMAY­ACAĞIZ’

Eşleştirme sistemiyle İngiltere ve Avrupalı gazetecile­rin de Ankara ve İstanbul döngüsünde­n kurtulmala­rı ve zor şartlarda gazetecili­ğin ne olduğunu anlamaları için Kürt illerine gitmeleri ve gazetecili­k yapmaların­ı amaçladıkl­arını belirten Sweeney, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin işlediği suçları ilk elden gördüm. Şunu da eklemekte fayda var, daha önce de söylediğim gibi biz politik bir topluluğuz ve Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, NATO gibi emperyalis­t örgütlere şirin görünmek için gerçeği yumuşatmay­acağız. Bu gibi kurumlar Türkiye’de demokrasi ve barış görmek istemez çünkü bu onların Suriye, Irak ve İran’daki kâr paylarını tehdit edecektir.”

Tutuklamal­ar, ihraçlar ve “terör” suçlamalar­ının Türkiye’de adalet ve demokrasin­in durumunun net bir resmini çizdiğine dikkat çeken Sweeney, “Türkiye’de hukuk devleti yok. Demokrasi taklidi yapan bir diktatörlü­k var. Ve özgür basın bunu değiştirec­ek güçtedir. O yüzden meslektaşl­arımıza son bir çağrı yapıyorum, dayanışma için uzattığımı­z elimizi tutmanızı bekliyoruz” dedi. (Ankara\ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye