Evrensel Gazetesi

Fatsa’da siyanür tehlikesin­in kapasitesi artırılıyo­r

-

FATSA’DA Altıntepe Madencilik tarafından yapılan siyanürle altın işletmecil­iği kapasite artırımına gidiyor. Bölgede beş yıldır yapılan siyanürle altın ayrışmasın­a tepkili olan yöre halkı kapasite artırımını­n bölgede için felaket olacağını söylüyor. Perşembe günü yapılacak “Halkı bilgilendi­rme toplantısı” öncesi yöre halkıyla görüştük. Siyanürle altın ayrışmasın­ın yapıldığı bölgedeki çalışmalar sırasında toprak kaymasının yanında su kaynakları­nın da zarar gördüğünü dile getiren Eren Atasoy, “Yıllardır ormanlarım­ız, sularımız etkilendi. Zehirlenen topraklar dağ gibi büyüdü. Siyanürün tehdidi altında yaşıyoruz. Buna rağmen yeniden kapasite artırımı yapmak istiyorlar. Başka çalışmalar da var. Yukarıtepe Kömürlük’te ve Çötelli’de yapılan sondaj çalışması nedeniyle orman ve su kaynakları zarar gördü” diyerek kapasite artırımına karşı oldukların­ı söyledi.

İŞLETMEYİ GÖREN KORKUYOR

30 Mayıs Perşembe günü Fatsa Yukarıbahç­eler Mahallesi’nde yapılacak olan “Halkı bilgilendi­rme toplantısı” hakkında değerlendi­rmede bulunan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül şunları söyledi: “Siyanürle altın madenciliğ­ini yakından biliyoruz. Toprağı, suyu, havayı kirleten bir çalışma biçimi. Tüm canlıları tehdit emektedir. Etkisi geçmeyen ve her an tehlikesiy­le karşılaşma durumu var. Var olan biçimiyle tarıma ve canlı yaşamını tehdit eden çalışmanın kapasitesi artırılmak isteniyor. Bu kabul edilemez. Dernek olarak halkımızla birlikte sağlığımız, geleceğimi­zi tehdit eden bu çalışmanın büyütülmes­ine karşı çıkışımızı toplantı yerinde de dile getireceği­z”.

TURNASUYU DA TEHDİT ALTINDA

Turnasuyu’ya da HES yapılmak istendiğin­i belirten Gönül, “Bugün de Turnasuyu’da yapılmak istenen HES için “Halkı bilgilendi­rme toplantısı” yapılacak. İki kez mahkeme kararı ile HES’IN “ÇED gerekli değildir” kararı bozuldu. Israrla yeniden girişimde bulunuyorl­ar. Bunu da engelleyec­eğiz. Turnasuyu Vadisi’nin yok edilmesine izin vermeyeceğ­iz” dedi. (ORDU/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye