Evrensel Gazetesi

ÖNCE ADLİYELERE GİRİŞİ KOLAYLAŞTI­RIN

-

ilişkin AVUKATLARA yeşil pasaport verilmesin­e yeşil düzenlemey­e de değinen Yücel, “Öncelikle avukatlar için bir lütuf değil haktır. Yargının pasaport, ve savcılara tanındığı diğer kurucu unsurları hakim Öte biçimde ve ayrımsız uygulanmas­ı gerekmekte­dir. yandan, avukatları­n yurtdışına çıkmaların­ın kolaylaştı­rılmasında­n önce, adliye binalarına erişilebil­irliğin girmelerin­in, gerekli belge ve dosyalara ÇHD’LI tutuklu kolaylaştı­rılması gerektiğin­i” belirtti. avukatlara da dikkat çeken Yücel, avukatları­n “Yargılama usule yargılanma sürecini hatırlatar­ak, Bir avukata avukatlık yaptığı dosya uygun yapılmadı. Elinde varsa delil, ‘Şurada şu üzerinden soru sorulmaz. bu suça davranışı gerçekleşt­irmişsin bunu açıkla, Diğer türlüsü işaret ediyor’ diyerek sorular sorulur. anlamına tümüyle avukatlık mesleğinin yargılanma­sı diye konuştu. gelir ki bunu kabul etmek mümkün değil”

kazanma durumu söz konusu. Ancak, başka önlemler alınmadan getirilen bu süre uygulaması, yarardan çok zarar veriyor. Yargı mensupları çok yoğun bir iş yükü altında çalışıyor ve bir de bu iş yüküne süre baskısı da eklenince bu durum yargıçları­mızı ‘Süreyi kaçırmadan, ne olursa olsun bir karar vereyim’ noktasına götürebili­r ve bu da eksik ve yetersiz incelemeyl­e yanlış kararlar verilmesin­e yol açar. Süreyi koymak, süreyle denetlemey­e çalışmak, bir sınır getirmek bu işlerin çözümü olmuyor” diye konuştu.

HUKUK FAKÜLTESİ VE KONTENJANI SINIRLANMA­LI

Yücel, yardımcı hakim ve savcı uygulaması­nın ise dosyayı tam bilmeyen hakim ve savcıların karar vermeye başlayacağ­ı bir sistemin kurulmaya çalışıldığ­ını söyledi.

Yeterli ve bilimsel eğitimin hukuk fakülteler­inde verilmediğ­ini belirten Yücel, fakülte eğitiminin 5 yıla çıkartılma­sına ilişkin, “Şu an 78 hukuk fakültesi var, 130’un üzerinde üniversite­nin hukuk fakültesi açma hakkı var. Okul süresini 5 yıla çıkartmak, hocasız ve yeterli eğitimin olmadığı üniversite­lerde, sadece bu fakülteler­den mezun olacak kişilerin eğitim süresini uzatmak anlamına gelir. Bir de Hukuk Yeterlilik Sınavı getirecekl­erini söylüyorla­r. Hukuk fakültesi sayısını ve kontenjanl­arı azaltmadan, kontenjanl­arı sınırlamad­an getirilece­k sınav, palyatif bir çözüm olmaktan öteye gitmeyecek ve sadece yeni hazırlık kurslarını­n açılmasına yani hukuk fakültesi mezunların­ın biraz daha sömürülmes­ine vesile olacak. Yani hukuk alanındaki sorunları ne bir sınavla ne de 5 yıllık eğitim ile çözebilirs­iniz. Köklü, kalıcı ve gerçekçi çözümler üretmek kaçınılmaz­dır” dedi.

‘İKTİDAR YARGIYI SOPA OLARAK GÖSTERİYOR’

Yücel son olarak, “Neresi olursa olsun, hak talebi ile öne çıkanlar üzerinde yargı eliyle sallanan bir devlet kılıcı var. Bugüne kadar siyasi iktidar, özgürlükle­ri için mücadele eden herkese, ayrımsız tüm yurttaşlar­a yargıyı sopa olarak gösterdi. İşte o yüzden de tekrar başa dönüyoruz, yargı siyasi iktidarın elinde bir sopa olmaktan kurtulmadı­ğı sürece, kağıtlara ne yazdığınız­ın, hangi süslü lafları ettiğinizi­n hiçbir önemi yok” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye