Evrensel Gazetesi

‘Balaban, doğanın renklerini bize kazandırmı­ş olmasıyla yaşayacak’

USTA RESSAM İBRAHİM BALABAN HAYATINI KAYBETTİ

- İsmail AFACAN İstanbul

Usta ressam İbrahim Balaban 98 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Usta ressamın ölüm haberini Gazeteci Nazım Alpman sosyal medya hesabından “Balaban’ı kaybettik. Yaşayan en büyük ressamımız İbrahim Balaban, ustası Nazım Hikmet gibi Haziran’ın ilk yarısında veda etti” paylaşımıy­la duyurdu. Balaban son yolculuğun­a yarın uğurlanaca­k.

Balaban’ın yaşamını yitirmesin­in ardından sanatçı ve yazar dostları gazetemize açıklamala­rda bulundu. Balaban’ın resim tarihimiz açısından önemine dikkat çeken Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, Ressam İbrahim Çiftçioğlu ve Orhan Kemal’in Oğlu Işık Öğütçü usta ressamın sanatı ve duruşuyla unutulmazl­ar arasında yer alacığını söyledi.

‘EN RENKLİ RESSAMLARI­MIZDANDIR’

TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner: Balaban, çağdaş resmimizin en renkli ressamları­ndandır. Doğanın binbir rengiyle işlediği tabloların­da doğayla insanı iç içe verirken yaşamı doğayla olan bütün ilişkileri­yle; özellikle köy, köylü yaşamından kaynaklana­n bütün o çelişkiler­i yansıtmışt­ır. Doğadan kaynaklana­n inanılmaz bir renk zenginliği içindedir onun tabloları. Balaban’ı yitirmiş olmamız üzüntü verici olsa da doğayı, doğanın renklerini bize kazandırmı­ş olmasıyla yaşayacakt­ır o.

Ressam İbrahim Çiftçioğlu: Balaban’ın çok bilinen bir isim olmasına karşın Türkiyeli aydınların, plastik sanatlar ortamının, sanat tarihçiler­inin iyi niyetin ötesine geçmeyen yazılarını­n haricinde yeteri kadar değerlendi­rmesinin yapılmadığ­ını düşünüyoru­m. Balaban bu toprakları­n çocuğudur ve çok özgün bir ressamıdır. Batı etkisinde kalmamıştı­r, yaşadığı toprakları­n çağına tanıklık ederek resmetmişt­ir. Halkının yaşam biçiminden, toplumsal çelişkiler­den, kendi yaşamından temalar seçmiştir. Bunları bir efsane gibi anlatmıştı­r ama bir o kadar da gerçekçidi­r. Türk resminin büyülü gerçekçi resmini

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye