Evrensel Gazetesi

İBRAHİM BALABAN KİMDİR?

-

İBRAHİM Balaban 1921’de Bursa Seçköy’de doğdu. Üç sınıflı ilkokulu bitirdikte­n sonra, çobanlık, tarım işçiliği yaptı, taş kırma işinde çalıştı. Balaban, cezaevinde Nazım Hikmet’i tanıyıp ondan resim yapmayı öğrendi. Balaban, 1950’de çıkan aftan yararlanar­ak serbest kalınca, İstanbul Maya Galerisi’nde açılan bir karma sergiye katıldı. 1953’te İstanbul’da düzenlediğ­i ilk kişisel sergisiyle, toplumsal gerçekçi akıma yöneldi. Almanya ve Hollanda’da kişisel sergiler açtı. Balaban, sanata ve topluma ilişkin düşünceler­ini “Balaban”, “İz”, “Şair Baba ve Damdakiler”, “İzdüşümü” adlı kitapların­da kendine özgü bir anlatımla dile getirdi.

yapmıştır. Unutmamız mümkün değil.

‘UNUTULMAZL­AR ARASINDA YER ALACAKTIR’

Orhan Kemal’in Oğlu Işık Öğütçü: İbrahim Balaban’ın vefatından dolayı çok üzgünüm. Cihangir’de komşumuzdu. Zaman zaman sohbet eder, hapishane anılarını konuşurduk. Nâzım Hikmet’in onunla ilgilendiğ­ini ve resimdeki yeteneğini ortaya çıkardığın­ı anlatırdı. Orhan Kemal’in 2 Haziran’daki bir anma gününde gelip konuşma yaptığını nasıl tanıştıkla­rını anlatmıştı. Orhan Kemal Müzesi’nde bulunan Abdülkadir Kemali Öğütçü’nün Nâzım Hikmet tarafından

yapılan yağlıboya resminin imzası olmadığını görünce, Nâzım Hikmet’in resimlere sakıncası olduğu için imza atmadığını, istersem Nâzım imzasını atacağını, pek çok resmine de attığını söylemişti.

Müzemizde Balaban’ın iki karakalem çalışması babamın odasında duruyor. Artık onlar da ölümsüz olarak müzede yer alacak. Gerçekten çok üzüldüm. Nâzım Hikmet’le Bursa Cezaevi’nde birlikte olan resmimizin devrimci sanatçısı bundan böyle eserlerini­n büyüklüğü ve ölümsüzlüğ­ü ile Türk resim sanatının unutulmazl­arı arasında yer alacaktır. Onların açtığı aydınlanma yolunda yeni sanatçılar yol alacaklard­ır.(haber MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye