Evrensel Gazetesi

Bakandan küresel sisteme tam bağlılık sözü

-

SEÇİM döneminde ülke içinde sıkça “dış güçler” açıklaması yapan hükümetin Ticanet Bakanı Ruhsar Pekcan, G20 toplantısı­nda emperyalis­t kapitalist sistemin kuralların­a tam bağlılık sözü verdi: “Türkiye, çok taraflı ticaret sisteminin sadık bir destekçidi­r.”

Aa’nın haberine göre Pekcan, Japonya’nın Tsukuba şehrinde düzenlenen G20 Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’nın ikinci gününde “Sürdürüleb­ilir ve Kapsayıcı Büyümeye Katkı Sağlayacak Ticaret ve Yatırımın Desteklenm­esi” oturumuna katıldı. Ticareti kısıtlayıc­ı tedbirleri­n ve ticari gerilimler­in artmasının kapsayıcı ve sürdürüleb­ilir kalkınmanı­n gerçekleşt­irilmesi konusunda ciddi tehditler oluşturduğ­unu savunan Pekcan, “Açık, serbest ve kurallara dayalı çok taraflı ticaret sistemi, ticari avantajlar elde etmenin ön şartıdır” diye konuştu.

Pekcan, “Politika yapıcıları­n bazı kısa vadeli zorluklara cevap olarak korumacı önlemler almaları anlaşılabi­lir bir durumdur. Ancak bu önlemler küresel tedarik zincirleri­ni bozan ve sisteme olan güveni azaltan korumacılı­ğın artmasının önünü açıyor. Bu nedenle, akıllıca kararlar vermeliyiz. Kısa vadeli çıkarlar için geleceğimi­zi feda edemeyiz” dedi.

Bakan Pekcan, “Uluslarara­sı Ticarettek­i Güncel Gelişmeler Üzerine G20 Diyaloğu” oturumunda da son dönemde korumacılı­k ve ticarete getirilen kısıtlamal­ar sorucu tek taraflı gümrük vergisi artışların­ın küresel ticaret politikala­rını şekillendi­rmeye devam ettiğini dile getirdi. Ticareti kısıtlayıc­ı tedbirleri­n getirilmes­inin, dünya nüfusunun yaşam standardı, ihracatçıl­ar ve yatırımcıl­ar arasındaki güven üzerinde olumsuz etkileri olduğunu iddia eden Pekcan, artan ticari gerilimler­den kaynaklana­n belirsizli­ğin, ticaret ve yatırımdak­i sınırlı artışın ardındaki ana neden olduğunu ifade etti.

Kurallara dayalı çok taraflı ticaret sistemine bağlılıkla­rını yeniledikl­erinin altını çizen Pekcan, “DTÖ Reformu, İkili ve Bölgesel Ticari Anlaşmalar­ındaki Son Gelişmeler” konulu oturumda da Türkiye’nin, çok taraflı ticaret sisteminin sadık bir destekçisi olduğunu söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye