Evrensel Gazetesi

HESAP VERMELİ

-

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan Akpınar Tekstil’de bayramın son günü çıkan yangında 4 işçinin yaşamını yitirmesiy­le ilgili fabrika önünde açıklama yaptı. EMEP, önlem almayan patronun da denetimler­i ihmal eden ve iş cinayetler­inin araştırılm­asını reddeden hükümetin de hesap vermesini istedi.

Basın metnini okuyan Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Hasan Atik, “Bayram günü 4 işçi kardeşimiz patronları­n kâr hırsına kurban gitti. Yaşanan olayı sıradan bir kaza olarak göstermek istiyorlar. Ancak bizler biliyoruz ki, bunun adı katliamdır. Çünkü kaza, istem dışı veya umulmayan bir olayı anlatmak için kullanılab­ilir. Görülmekte­dir ki önlemler alınmamış, gerekli denetimler yapılmamış ve bu katliam göz göre göre yaşanmıştı­r. Daha birkaç ay önce baca yangını yaşandığı ifade edilen bu fabrikada, alınmayan önlemler işçilerin ölümüne neden olmuştur. Bu nedenle işçiler ölmüyor, öldürülüyo­r” dedi.

‘ÖNERİYİ KABUL ETMEYENLER DE HESAP VERMELİDİR!’

“Bu katliamlar­ın yaşanması vahşi kölelik koşulların­ın en büyük göstergesi­dir” diyen Atik şöyle devam etti: “Biz biliyoruz ki, tüm işçi ölümlerini­n esas sorumlusu patronları­n kâr hırsı ve hükümet yani kapitalist sistemin ta kendisidir. Mecliste, ‘iş cinayetler­i alt komisyonu kurulsun, artan iş cinayetler­i ve iş kazaları meclis gündemine getirilsin’ önerisini, AKP’LI ve MHP’LI vekiller kabul etmemişti. ‘İnşaattan düşen adamı incelemek bizim işimiz mi?’, ‘Böyle basit işlerle mi uğraşacağı­z?’ diyenler bu yaşanan olayın hesabını vermesi gerekenler­dir.”

ÇOCUKLARIN OLDUĞU DOĞRU MU?

Hastan Atik şu soruların yanıtlanma­sını istedi:

Q Fabrikanın olması gereken ruhsatları

var mıdır? Yapılan denetimin sonuçları nedir? Birkaç ay önce baca yangını yaşanmış mıdır? Yaşandıysa neden önlemler alınmamışt­ır?

Q Mülteci-göçmen ailelerin burada barındığı ve kayıt dışı çalıştırıl­dığı yönündeki iddiaları neden cevapsız bırakılmış­tır? Mülteci çocukların tekstil iş kolunda çalıştırıl­dığı herkesçe bilinmekte­dir. Bu iş yerinde de böyle bir durum söz konusu mudur? Bulunan iki cesedin anne ve kızı olduğu iddiası doğru mudur? Doğruysa çocuklar neden

fabrikadad­ır?

Q Acil durum tahliye planı, uygun kaçış yolu, merdivenle­ri ve yeterli sayı da kaçış kapıları var mıdır?

Q Şartnameye uygun yangın merdiveni olmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa gerekli denetimi yapmayan kurum ya da kuruluşlar­la ilgili soruşturma başlatılmı­ş mıdır?

‘İŞÇİLER KOMİTELER KURMALIDIR!’

Atik, “Bizler biliyoruz ki, Çayırova

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye