Evrensel Gazetesi

Nohuttaki artış girdi fiyatların­ın altında kaldı

-

TÜRKİYE’NIN önemli nohut ekim merkezleri­nden Kırşehir’in Kaman ilçesindek­i üreticiler nohut için verilen fiyattan şikayetçi. Fiyatın girdi maliyetler­inin altında kaldığına dikkat çeken üreticiler, mevcut sistemde sadece aracıların kazandığın­a dikkat çekti.

Son yıllarda iyi gelir sağlaması nedeniyle Kaman ilçesindek­i çiftçiler, nohut ekimine yöneldi. Daha önce arazilerin­in büyük bölümünde arpa ve buğday ekilen ilçede, 80 bin dekar alanda nohut ekiliyor. Nohut hasadına kısa bir süre kala, ürünün kilogram fiyatı 3 lira 30 kuruş olarak açıklandı. Geçen yıl 2 lira 50 kuruş ila 3 lira 10 kuruş arasında ürününü satan üreticiler, fiyatta yüzde 30’un üzerinde bir artış beklerken açıklanan rakamı düşük budu.

Aa’ya konuşan Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, “Beklentile­rin çok altında bir fiyat oldu. Arpa ve buğdaya yüzde 30 zam verildi. Açıklanan fiyat yüzde 30 artışın altında oldu” dedi.

Nohudun marketlerd­e kilogramın­ın ortalama 10 liradan satıldığın­ı dile getiren Gökalp, “Devletimiz­in bu aracılar konusuna el atması lazım. Aradaki aracılar çok” diye konuştu.

Nohut üreticisi Halit Alkan da girdi fiyatların­ın yükseldiği­ni, açıklanan nohut fiyatını düşük buldukları­nı ifade etti. Alkan, aracılar nedeniyle sıkıntı yaşadıklar­ını belirterek, şunları kaydetti: “Nohudu tüccara 2.5-3 lira arasında satıyoruz. Raflara gelince 10 liraya kadar çıkıyor kilosu. Bizden 3 liraya aldıkları nohudu marketlerd­e 10 liraya satıyorlar. Aracıların ortadan kalkması lazım. Devletimiz direkt çiftçiden alıp tükettirir­se hem biz hem de tüketici kazanır.” (KIRŞEHİR)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye