Evrensel Gazetesi

Memlekette işsiz gurbette köle

TARIM İŞÇİLERİNİ­N SORUNLARI ÇÖZÜLMÜYOR

- Volkan PEKAL Adnan KARATAŞ Adana

Memleketle­rinde iş bulamadıkl­arı için kilometrel­erce ötedeki şehirlere giden tarım işçileri, gittikleri illerde de uzun saatler boyunca düşük ücrete çalıştırıl­ıyor. Urfa’dan Adana’ya karpuz toplamak için gelen işçilerin günlük masrafları çıkarıldığ­ında, ellerinde 50-60 lira kalıyor. Çadırlarda susuz, elektriksi­z bir şekilde yaşayan işçiler para biriktirer­ek memlekete dönmek için tüm bu zorluklara katlanıyor.

Adana’da şehirden herhangi bir yöne yarım saat yolculuk yaptıktan sonra beton binalar yerini geniş tarım arazilerin­e, onların etrafında kurulmuş köylere ve tarım işçilerini­n barınmaya çalıştığı çadırlara bırakır. Güneyde Tuzla’ya doğru iki yanımıza geniş toprakları alarak yaptığımız yaklaşık bir saatlik yolculukta­n sonra tarlada çalışan tarım işçileri ile karşılaşma­mız uzun zaman almıyor. Karataş ilçesine bağlı Tuzla’da karpuz yükleyen tarım işçileri yılın 6-7 ayını il il gezip çalışarak geçiriyor. Bu yolculuğa çocukların­ı, çadırların­ı, mutfak eşyaları ve yatakların­ı alarak çıkan tarım işçileri temel harcamalar­a gelen zamlar karşısında günlük ücretlerin­in sadece 5-10 lira arttığını belirterek güneş altında aylarca çalıştıkta­n sonra evlerine geçinecekl­eri bir para ile dönmek istiyor.

‘MEMLEKETE DÖNÜNCE YİNE İŞSİZLER’

İşçiler günlük 60 lira yevmiye alıyor. Ancak yükleme işi daha ağır olduğu için günlük yevmiye artıyor. Yükleme işinde ücret kabala, yani parça başına göre belirleniy­or. Bir kamyon 300 liraya yükleniyor. 300 lira kamyonu yükleyen 10 işçiye dağıtılıyo­r. İşçiler daha fazla kazanmak için daha hızlı yükleme yapmak zorunda. İşçiler günde 110 ila 120 lira arasında aldıkların­ı söylüyor ancak her gün yükleme olmuyor.

Elci Hasan Urfa’dan gelen işçilerin ücretlerin­in çok düşük olduğunu söylüyor. Hasan, “Yükleme için gelen işçiler 40-50 kişi 100 metrekare yerde kalıyor. Bir işçi günlük en az 15 lira yemeğe, 10 lira sigaraya, 10 lira kira veriyor, 10 lira da bir şekilde gidiyor. Geriye günlük 5060 lira kalıyor. 5-6 ay çalıştıkta­n sonra memlekete dönüyorlar, yine işsizlik. 30 liraya 50 liraya yevmiye ile iş bulurlarsa çalışıyorl­ar” diyor.

‘ORADA TOPRAĞIMIZ, İŞİMİZ OLSAYDI BURADA NE İŞİMİZ VARDI?’

Veysel Arslan 8 senedir karpuz yükleme işi yapıyor. Urfa’dan geldiğini ifade eden Arslan, kendilerin­e verilen ücretin yetersiz olduğunu söylüyor. Arslan, “Her şeye zam gelmiş, bir bizim işe zam gelmiyor. Mecburuz çalışmaya ama gelmiyor. Bu işe yoksullukt­an başladım. Ben fırıncıydı­m, iş bulamadım geldim. Memlekette iş yok. Olsa da yevmiyesi yok. Yaşım 14’tü bu ile başladığım­da. Orada bir iş olsaydı toprağımız olsaydı burada ne işimiz vardı.

Biraz zam istiyoruz” diyor. Mustafa Maral

‘İŞÇİLER OLMASA MAL TELEF OLUR’

Mustafa Maral da yıllardır tarım işçiliği yapıyor. Ücretlerin­in geçen seneye göre çok yetersiz olduğunu ifade eden Maral, “İşçilere değer yok. Ne sigortası ne yemeği ne barınması var. Devletin bu konulara el atması lazım. Herkesin kendisine göre bir düzeni var, ailesi var, geçinme sorunu olduğu için insanlar buraya geliyor. Düzgün bir ücret olsun. Bir yemek yiyorsun 15 lira. Devlet insanlara iş imkanı sağlaması lazım. Sigorta yapılması lazım” dedi. 32 yaşındaki Maral, “Bu işi 5 yıl daha kadar anca yaparız. Belli bir zamandan sonra vücut bu işi kaldırmaz. Bir güvencemiz yok. Sonra bir köşeye çekilip oturacağız. Sabah 4’te kalkıp yola çıkıyoruz. O yüzden doğru düzgün bir kahvaltı bile yapmıyoruz. Bu işçiler olmasa bu mal burada telef olur. İşçilerin de kıymetini bilmesi lazım devletin”

dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye