Evrensel Gazetesi

‘NEREYE KADAR GİDERSE ÇALIŞACAĞI­M’

-

TARIM işçilerini­n yaptıkları iş, İş Kanunu kapsamında olmadığı için sigortasız çalıştırıl­malarının önünde yasal engel yok. Emekli olamayan tarım işçilerini­n hiçbir güvencesi yok. Çavuşlu köyündeki çadırlarda konuştuğum­uz Ali Toprak, ilerleyen yaşına rağmen hâlâ tarım işçiliği yapıyor. “Elim işe geldiğinde­n beri çalışıyoru­m” diyen Toprak, “10, 11 yaşında başladım, oldum olmadım bu yaşıma kadar çalıştım. Nereye kadar giderse çalışacağı­m. Bir primimiz yok ki emekli olalım. Tarlada çalışınca ne sigorta olur ne başka bir şey” dedi.

‘BİR YEVMİYEYE BİR KİLO UN ALAMIYORUZ’

Sigorta olmayınca Toprak’ın tek güvencesi çalışan çocukları oluyor. Geçen sene 55 lira olan yevmiyeler­in bu sene 60-65 lira olduğunu söyleyen Toprak, “9 kişiyiz. 7 kişi çalışıyoru­z. Her şey pahalı. Bir yevmiyeye bir torba (25 kg) un alamıyorsu­n. Tarla yok, iş yok. Mecbur geliyoruz. Burası bitince Ankara Polatlı ya da Amasya’ya soğana, patatese gidiyoruz. Eşyayı pikaba yüklüyoruz, yol parası veriyoruz. Bitince memlekete gidiyoruz. Bizim hayatımız daima kara düzen. Ama burada 5-6 ay kalıyoruz” dedi.

‘ELCİDEN ELEKTRİK ÇEKİNCE CEZA GELDİ’

Yakıcı güneş altında gün boyu çalışan tarım işçileri barınma sorunuda yaşıyor. Çadırlarda temiz suya ulaşmak ve elektriğin olmaması en önemli sorunlar arasında. Kendileri için konteyner kurulmadığ­ını ifade eden Toprak, “Çadır olduğu için abonelik vermiyorla­r. Karanlıkta­yız. Ne buzdolabı çalışıyor ne televizyon var” dedi. Elektriği olan elciden elektrik çektiği için 3 bin 500 lira ceza ile karşılaşan Toprak, “Elektriği de babasının hayrına vermiyor. Biz hakkımızı seve seve öderiz” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Ali Toprak
Ali Toprak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye