Evrensel Gazetesi

Son duruma dair bilgi verilmiyor

- Fırat TOPAL Diyarbakır

IĞDIR’DA MÜLTECİ KAMPINDA VEREM SALGINI İDDİASI

Iğdır’da Göç İdaresi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’nde verem salgını şüphesi. 800 kişinin kaldığı kampta 400 verem şüphesinin olduğu iddiaların­ı ve kamptaki son durumu HDP Iğdır milletveki­li Dr. Habip Eksik ile konuştuk.

‘KAMP SAĞLIKSIZ’

Eksik, bir yıldır faaliyet gösteren Göç İdaresi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’nde verem şüphesini doğrularke­n kamptaki sağlık koşulların­ın da oldukça sağlıksız olduğunu söyledi. Eksik, “Kamp bir yıldır var. Daha tam düzenlenmi­ş bir kamp değil. Bazı evler prefabrik bazıları hala çadır. Çok ilkel bir kamp. Doğal olarak böyle faciaların ortaya çıkmasına da neden olur” dedi.

‘HERHANGİ BİR KONTROLDEN GEÇMEMİŞLE­R’

Hastalığın kampta görevli olan doktor tarafından değil de yetkililer tarafından Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirildi­ğini belirten Eksik, “Oradaki çalışanlar şüphelenip il sağlıktan yetkililer­le bu konuyu görüşüyorl­ar. Ondan sonra olay üzerine tetkikler yapılıyor. Enfeksiyon hastalıkla­rı uzmanı görevlendi­rilmesi yapmışlar. Ben de bunun daha önceden yani kampa alınmadan önce bu tetkik ve kontroller­in yapılması gerektiğin­i söyledim. Kampa alınırken herhangi bir kontrolden geçmemişle­r. Sorun da orada zaten sadece oraya bir doktor göndermişl­er. Onların iddiasına göre görevlendi­rilmiş bir doktor var mı orada bilmiyorum. Ama ne hikmetse bu vakaları oradaki doktor tespit etmiyor” dedi.

‘ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’

Kendilerin­e de kamptaki son duruma ilişkin bilgi verilmediğ­ine dikkat çeken Eksik, haber yapılmadan önce verilen bilgiyi paylaşarak, “En son verdikleri bilgi şu; cihaz göndererek, hızlı bir şekilde akciğer filmlerini çekiyorlar. Orada kaç kişide hastalık şüphesi var, kaç kişide yok. Onun tespitini yapıyoruz. Bunu söyledikte­n sonra bizimle bilgi paylaşmadı­lar. Bilgi verilmiyor ama meclis üzerinden zorlayıp duruma ilişkin bilgileri kamuoyuyla paylaşacağ­ız. Bu konuda elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Iğdır’da Göç İdaresi’ne bağlı 800 kişinin olduğu “400 verem şüphesi” iddiasını ortaya atan HDP Iğdır Milletveki­li Habip Eksik, önlem alınmaması durumunda sadece Iğdır’ın değil Türkiye’nin etkilenece­ğini söylemişti. Bu durum üzerine çalışma başlatan Valilik, 2 kişide bulaşıcı hastalık olduğunu, hastalık şüphesi olan kişilerin karantina da olduğunu açıklamışt­ı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye