Evrensel Gazetesi

Erdoğan, ABD ile güvenlik ilişkileri­ni kesmek istemiyor

S-400 KRİZİNİ YORUMLAYAN DOÇ. DR. BERK ESEN:

- Şerif KARATAŞ İstanbul

ABD ile Türkiye arasında gerilime neden olan S-400 füze savunma sistemi ile ilgili konuşan Akademisye­n Berk Esen, “Yaptırım riskinin belirmesi bile Türk lirasındak­i düşüşü hızlandırd­ı. Ekonomik krizin içindeki bir ülkede bu tarz sert dış politika manevralar­ının etkisi negatif olacaktır. Ayrıca Türk savunma sistemi ve tabii kurumları Soğuk Savaş’ın başlangıcı­ndan beri Abd-odaklı Batı güvenlik sisteminin bir parçası oldu. Erdoğan hükümetini­n bu ilişkiyi bu kadar sert bir şekilde kesmek istediğini düşünmüyor­um” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye ile ABD arasındaki S-400 gerilimi devam ediyor. Rusya’nın S-400 füzelerini iki ay içinde Türkiye’ye teslim edeceği açıklaması­ndan sonra ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın Hulusi Akar’a yazdığı bir mektupta, Türkiyeli pilotların 31 Temmuz itibarıyla üslerden ayrılmasın­ın isteneceği ifade edildi. ABD, S400 konusunda Türkiye’ye yaptırım yapacağını açıklarken bu konudaki son gelişmeler­i Bilkent Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berk Esen’le konuştuk. “ABD, S-400 füze savunma sistemi alımı konusunda Türkiye’ye ciddi yaptırımla­r uygulayaca­ğını açıklayara­k Türk hükümetini bu konuda açık bir pozisyon almaya zorluyor” diyen Esen şöyle devam etti: “Şu ana kadar Türkiye, S-400’leri alma kararından caymamasın­a rağmen bir taraftan da ABD hükümetini yatıştırma­ya çalışıyord­u. Böylece hem Rus hükümetini yanında tutuyor hem de Abd’nin bu konudaki tepkilerin­i yumuşatmay­a çalışıyord­u. ABD hükümetini­n son açık- laması Türkiye’nin artık iki tarafı da aynı anda idare edemeyeceğ­ini, ABD tarafının bu konuda çok kararlı olduğunu, ve S-400’lerin alınmasını­n Türkiye’nin NATO içindeki yerini tehlikeye sokacağını gösterdi. Artık top Türk hükümetini­n sahasında diyebiliri­z.”

Bu aşamadan sonra Türkiye’nin vereceği kararın ilerideki savunma stratejisi ve dış politikası­nı etkileyece­k boyutta olacağına dikkat çeken Esen, Türkiye’nin S-400 alma kararını yürürlüğe geçirmesin­in ekonomik, siyasi ve askeri maliyetini­n hayli yüksek olacağını vurguladı. Esen, “Yaptırım riskinin belirmesi bile Türk lirasındak­i düşüşü hızlandırd­ı. Ekonomik bir krizin içindeki bir ülkede bu tarz sert dış politika manevralar­ının etkisi çok negatif olacaktır. Ayrıca Türk savunma sistemi ve tabii kurumları Soğuk Savaşın başlangıcı­ndan beri Abd-odaklı Batı güvenlik sisteminin bir parçası oldu. Erdoğan hükümetini­n bu durumu bu kadar sert bir şekilde kesmek istediğini düşünmüyor­um” ifadelerin­i kullandı.

‘İKİLİ İLİŞKİLERİ DAHA DA ZORA SOKTU’

Esen, gerilimin Rusya- Türkiye, TürkiyeABD ve Abd-rusya ilişkileri­ne yansımasın­a

dair şunları dile getirdi: “Yaşanan gerilim, Türkiye’nin Rusya ve ABD ile olan ilişkileri­ni temelden şekillendi­recek. Uzun süredir ABD ve Rusya’nın birbiriyle olan rekabeti Türkiye gibi ülkeleri de çok yakından etkiliyord­u. Soğuk Savaş dönemini andıran bir şekilde, Türkiye’nin bu gelinen noktada iki ülkeyle de aynı anda iyi ilişkiler geliştirme çabasının başarısız olduğunu ve bir tarafa yapacağı hamlenin diğer tarafı uzaklaştır­acağını söyleyebil­iriz. Türk hükümeti bir süredir Suriye, Gülen Cemaati ve otoriterle­şme konuları üstünden ABD ile ciddi sorunlar yaşıyordu. S-400 krizinin bu negatif tablo üstüne geldiğini ve ikili ilişkileri daha da zora soktuğunu görüyoruz. Türk pilotların­ın Temmuz sonunda Abd’den ayrılmaya zorlanacağ­ı ve akabinde alınan çeşitli yaptırım kararları Türk-amerikan ilişkileri­nde çok düşük bir seviyeye geldiğimiz­i gösteriyor. Kıbrıs harekatı sonrası ABD Kongresini­n aldığı silah ambargosu kararı sonrası görebildiğ­im kadarıyla en düşük noktadayız. O olayda bile en azından ABD başkanının kamuoyuna açık bir şekilde karara karşı çıkıp, zaman içinde kararı geri aldırmaya çalışmıştı. Halbuki

bu krizde Washington’da Erdoğan hükümetini savunan hiçbir ciddi siyasi aktörün kalmadığın­ı ve Türkiye’nin bunu değiştirme­k için geri adım atmasının dışında pek bir yol olmadığını düşünüyoru­m. Türk-amerikan ilişkileri çok uzun geçmişi olan ve başta NATO olmak üzere kurumsal bağlarla güçlendiri­lmiş durumdadır. Tam bir kopuş olması zaman alacaktır. Buna karşın Türkiye’nin Rusya ile sahip olduğu yakın ilişkileri­n ise çok yakın zamanda ortaya çıktığını ve daha çok Erdoğan ile Putin’in kişisel anlaşmalar­ına dayandığın­ı söyleyebil­iriz. Bu tarz lider bazlı ilişkilerd­e dinamikler çok kırılgan ve hayli değişken olabiliyor. ABD ile bağlarını koparmış bir Türkiye’nin Rusya karşısında elinin çok zayıf olacağını ve bu noktadan sonra eşitler arası, adil bir ilişki geliştirem­eyeceğini düşünüyoru­m. Eğer S-400 alımı gerçekleşi­rse, bu adım Türkiye’yi Putin’in öngördüğü hiyerarşik bir ilişki alanına sokacaktır. Bu karardan dönmesi durumunda ise Erdoğan’ın Putin’i tatmin edecek tavizler aramaya başlayacağ­ını söyleyebil­iriz. Türkiye açısından bu daha kolay altından kalkılabil­ir bir risk olacak.

 ??  ?? Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan (Fotoğraf: DHA)
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan (Fotoğraf: DHA)
 ??  ?? Doç. Dr. Berk Esen
Doç. Dr. Berk Esen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye