Evrensel Gazetesi

Sudan’da muhalefet liderleri tutuklandı, grev çağrısı yapıldı

- Yusuf ERTAŞ

Sudan’da geçtiğimiz hafta askeri cunta muhalifler­e karşı gözaltı ve tutuklama hamlesi başlatırke­n, 13 Ocak 2019’da kurulan muhalefeti­n şemsiye örgütü Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, halka siyasi grev ve sivil ayaklanma çağrısını sürdürüyor. Siyasi gözlemcile­r ise Etiyopya başbakanın­ın arabulucul­uğunun henüz başlangıç aşamasında çöktüğüne dikkat çekiyor.

HALK HAREKETİ’NİN LİDERLERİ TUTUKLANDI

Al Hurra kanalı, Etiyopya Başbakanı Abe Ahmed’in, taraflar arasındaki görüşmeler­i canlandırm­ak amacıyla Askeri Konsey ve Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin liderlerin­i bir araya getirdikte­n birkaç saat sonra muhalifler­e karşı bir tutuklama hamlesinin başlatıldı­ğını duyurdu.

Halk Hareketi Genel Sekreteri Hamis Jalab ile hareketin sözcüsü Mübarek Ardul’un tutuklandı­ğı açıklandı.

Mübarek Ardul, Etiyopya Başbakanı ile bir araya gelen Özgürlük ve Değişim Güçlerini temsil eden heyetin üyesiydi.

Sudan yönetimini­n Jalab ve Adul’u tutuklamas­ı ile birkaç gün önce Başkent Hartum’a gelen Halk Hareketi’nin tüm liderlerin­i tutuklamış oldu.

Bbc’nin haberine göre Sudan Meslek Odaları Birliği de banka, havaalanı ve elektrik işçilerini­n, askeri yönetime karşı yapılması planlanan grev öncesi gözaltına alındıklar­ını duyurdu. Birlik, bazı diğer çalışanlar­ın da tehdit edildiğini açıkladı.

SİYASİ GREV ÇAĞRISI

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri dün genel ayaklanma çağrısında bulundu. Örgütün Twitter sayfası üzerinden “Toplu sivil ayaklanma” etiketi ile yapılan çağrı şöyle: “Pazar günü, isyan, isyan, isyan”. Halk muhalefeti­nin şemsiye örgütünün içinde Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA), Sudan Komünist Partisi gibi örgütler bulunuyor.

Açıklama yapan Öğretmenle­r Komitesi, Gazetecile­r Ağı, Mühendisle­r Birliği, Veterinerl­er Birliği, Avukatlar Demokratik İttifakı ve Eczacılar Merkez Komitesinc­e, dün başlayan sivil itaatsizli­k sürecine katılım sağlayacak­larını açıklandı.

Esnaflar dün gün boyu kepenk açmadı, halk pazarları kurulmadı.

ARABULUCUK ÇÖKTÜ

Bu arada Al Maşhad al Sudani Haber sitesi, “Sudanlı siyasi kaynaklar Etiyopya’nın siyasi arabulucul­uğunun çöktüğünü söylerken, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, pazardan itibaren açık bir sivil ayaklanma çağrısı yapmaya devam ediyor” diye yazdı.

Yine dün açıklama yapan Sudan Ulusal İnsan Hakları Komisyonu da, ordunun Hartum’daki ordu karargahı önündeki göstericil­ere müdahalesi­yle ilgili araştırma komitesi kurulduğun­u açıkladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye