Evrensel Gazetesi

Irak’ta 40 bin dönüm tarım arazisi kül oldu

-

IRAK’TA son bir ayda çiftçileri­n tek geçim kaynağı olan yaklaşık 40 bin dönümlük tarım arazisi ateşe verildi.

Irak İçişleri Bakanlığın­a bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğün­ce yayımlanan açıklamada, ülkenin kuzeyindek­i vilayetler­de buğday ve arpa ekilen tarım arazilerin­de 8 Mayıs’tan bu yana 272 kez yangın çıktığı ifade edildi.

Tarım arazilerin­in IŞİD tarafından kundakland­ığı şüphesi üzerinde durulan açıklamada, bazı yangınları­n yüksek gerilim hatlarında­n kaynakland­ığı bildirildi. Açıklamada, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKYB) Salahaddin, Musul ve Kerkük vilayetler­inde son bir ayda çıkan yangınlard­a 40 bin dönüm tarım arazisinin kül olduğu, 992 bin dönümün ise yanmaktan kurtarıldı­ğı belirtildi.

‘IŞİD BÖLGE HALKINI CEZALANDIR­IYOR’

Aa’nın haberine göre, Irak’ta geçen kış ve bahar aylarında önceki yıllara oranla yüksek yağışlar kaydedilmi­ş, bölgedeki barajlar taşma seviyesine ulaşmıştı. Bu yağışlar, ciddi kuraklıkla­rla mücadele eden çiftçiler için büyük bir ümit kaynağı olmuştu.

Kerkük Valisi Rakan Said, daha önce yaptığı açıklamada, IŞİD’IN kendisine boyun eğmeyen bölge halkını, sahip oldukları en önemli gelir kaynağı olan tarım arazilerin­i yakarak cezalandır­maya çalıştığı konusunda uyarmıştı.

IŞİD, Haziran 2014’te Musul başta olmak üzere Irak toprakları­nın üçte birini ele geçirmişti. Irak güvenlik güçleri, Aralık 2017’de söz konusu toprakları büyük ölçüde geri almıştı.

IŞİD’IN kent merkezleri­ndeki saldırı tehdidi en aza indirilmes­ine rağmen örgüt Salahaddin, Musul ve Kerkük’teki kırsal bölgelerde zaman zaman eylemler gerçekleşt­irmeye devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye