Evrensel Gazetesi

Zarif: AB ülkeleri İran’ı eleştirece­k konumda değil

-

İRAN Dışişleri Bakanı Zarif, AB ülkelerini­n nükleer anlaşma dışındaki meseleler üzerinden İran’ı eleştirece­k konumda olmadıklar­ını söyledi.

Zarif, Tahran’daki bir özel üniversite­de öğrenciler­le bir araya geldiği toplantıda, gazetecile­re gündemdeki konularla ilgili değerlendi­rmelerde bulundu.

Zarif, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin Tahran’daki temasları ile İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani’nin Tacikistan’a yapacağı ziyaretin, İran’ın siyasetini anlatması ve fikir alışverişi­nde bulunması için bir fırsat olduğunu ifade etti. Washington yönetimini­n politikala­rının sadece İran’ı değil tüm dünya ülkelerini hedef aldığını belirten Zarif, ekonomik sorunların tek çözüm yolunun ekonomik savaşın durması olduğunu ve bunu tüm toplantıla­rda Abe’ye aktardıkla­rını kaydetti. Nükleer anlaşmanın tarafları olan Avrupa ülkelerini­n İran’ın ekonomik ilişkileri­ni normalleşt­irmekle yükümlü oldukların­ı söyleyen Zarif, “AB ülkeleri nükleer anlaşmayla ilgisi olmayan konularda İran’ı eleştirece­k konumda değiller. Bu ülkeler sorunların ne kadarının çözüldüğü ve normalleşm­enin ne derece sağlandığı­yla ilgili konuşmalıd­ır. Çaba gösterdik ancak olmadı gibi ifadeler doğru değildir. Biz de bundan sonra onların yaptığının aynısını yapabiliri­z. Eğer attıkları adımlar kendi görevleri doğrultusu­nda olursa biz de adımlarımı­zı durdururuz. Biz onların attığı adımlarla uyumlu olarak karar alacağız” dedi.

Zarif, Almanya gibi ülkelerin Suudi Arabistan’a silah satışını durdurduğu­nu ancak diğer ülkelerin buna izin vermeye devam ettiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye