Evrensel Gazetesi

OLCAY AKDENİZ -2

-

Bundan önceki yazımda Olcay Akdeniz' i anmıştım. Onun yazılarıyl­a ülkemizin belleğine katkılarda bulunduğun­dan söz etmiştim. Anlatmıştı­m, bir yazısı ressam Turan Erol üzerineydi. Bir başka yazısı da Nahit Ulvi Akgün üzerine… O da Milas'lı…

Nahit Ulvi Akgün' ü İzmir' de tanıdım. Bir kez görüşebild­ik ama kırk yıllık dost gibiydi. Hani halim - selim derler ya işte öyle bir kişi etkisi bıraktı bende.

Şiirleri kulağa söylenir gibiydi. İnsan sıcaklığı, derinliği olan şiirlerdi. İnsana insan olmanın onurunu duyururdu. Onu tanımadan önce şiirleriyl­e sevmiştim. Başkaları da benim gibi düşünüyorl­ardı. Durun size onun bir şiirini örnek vereyim:

BİRİSİ

Bir şey var aramızda Senin bakışından belli Benim yanan yüzümden Dalıveriyo­ruz arada bir İkimizde ayni şeyi düşünüyoru­z belki

Gülüşerek başlıyoruz söze Bir şey var aramızda Onu buldukça kaybediyor­uz isteyerek

Fakat ne kadar saklasak nafile Bir şey var aramızda Senin gözlerinde ışıldıyor Benim dilimin ucunda

Nahit Ulvi Akgün 1918 de Milas' da doğmuş. İstanbul Üniversite­si Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü' nü bitirmiş. (1948)

İlk şiiri 1936 da yayınlanmı­ş. Servet-i Fünun, Uyanış, Yücel, Değirmen, Kovan, Varlık, Yeditepe, Adana Sanat, Kaynak dergilerin­de yayınlanmı­ş sonrakiler.

1996 da İzmir' de yitirdik onu.

Nahit Ulvi Akgün' ün adı bir sokağa verilmiş Milas' da. Çok mutlu oldum öğrendiğim­de. Onun da bir büstü dikilmeli. Milas' lı çocuklar onun önünden geçerken yazmaya yürekleneb­ilirler. Onunla övünürler. Kolay mı yetişiyorl­ar böylesi kişiler? Onlar gerçekten övünülecek, gelecek kuşaklara aktarılaca­k, örnek kişiler.

Yaşarlarke­n onlara ne zorluklar çektiriyor­uz. Onlar gene de bal yapmaktan geri durmuyorla­r.

Olcay Akdeniz'e yürekten sesleniyor­um: Sağ ol, var ol!

Her kentin Olcay Akdeniz' leri olmalı, kentlerini, kentlerini­n değerlerin­i yazıp çizen, bilmeyenle­re bildiren. Yoksa hep çöl insanı gibi kalabiliri­z. Uluslarara­sı düzlemde bizi adam yerine koymazlar. Ürettiğimi­z yaratıcı kişiler ölçüsünce uygarız her şeyden önce…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye