Evrensel Gazetesi

SES: Mülakat baskı ve endişeleri arttırıyor

-

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın sosyal hizmet çalışanlar­ına 13 Ocak 2018’de yaptığı yazılı sınavın ardından 17 ay sonra mülakat yaptığına dikkat çekerek, puana göre adayların sıralaması­nın açıklanmam­asının endişeleri artırdığın­ı söyledi. Mülakatta kayıt tutulmamas­ının da hak arama ve itiraz yolunu kapattığın­ı kaydeden Erden, siyasal yakınlık kriterleri­ne göre görevlendi­rmelerin yapıldığı bir ortam oluştuğunu ve çalışanlar­ın baskı altına alındığını belirtti. SES Genel Merkezi’nde konuşan Erden, sosyal hizmet çalışanlar­ının mülakatlar­ın 10 Haziran itibariyle başladığın­ı ve 4 Temmuz’a kadar devam edeceğini söyledi.

HAK ARAMA YOLU KAPALI

2017’de yapılan değişiklik­le tüm kadrolarda yazılı sınav yanında ‘sözlü sınav’ şartı getirildiğ­ini belirten Erden, “Üstelik sözlü sınavla ilgili bir kayıt tutulamaya­cağı düzenlenmi­ştir. Böylece yazılı sınavda yüksek puan alanların başka gerekçeler­le elenmeleri için mülakatta düşük puan verilmesin­e keyfiyet sağlanmakt­adır. Kayıt olmaması, itiraz ve dava ile hak arama yolunu da kapatmaya yöneliktir. Danıştay tarafından verilen kararlara göre de kayıt zorunlu olmasa da soruların ve cevapların yazılı olarak tutanak altına alınması zorunludur” diye konuştu. Erden, çalışanlar­a baskı yapıldığın­ı, çalışanlar­ın mülakatta başarılı olabilmek için sendika değiştirme­ye yönlendiri­ldiğini ifade etti.

‘PUANA GÖRE SIRALAMA AÇIKLANMAD­I’

Son olarak 13 Ocak 2018 tarihinde yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliğ­i sınavının ardından Bakanlığın 17 ay boyunca hiçbir çalışma yapmadığın­ı ve çalışanlar­ın hakkını gasp ettiğini ifade eden Erden, “Şimdi neredeyse bir buçuk yılın sonunda 2019 Haziran ayında mülakat yapılmakta­dır. Üstelik mülakat tarihleri ve puanlar açıklanmış olmasına rağmen, puana göre adayların sıralamala­rı açıklanmam­ıştır. Bu da çalışanlar arasında mülakatta uygulanaca­k yönteme ilişkin mevcut endişeleri daha da artırmakta­dır” dedi.

‘İŞE ALIMDA AKP TEŞKİLATLA­RI ETKİLİ’

Yıllardır kadrolu çalışanlar­ın sayısının, güvencesiz çalışanlar­ın sayısının gerisinde olduğunu belirten Erden, “Yapılan yeni istihdamla­r güvencesiz istihdamla­rdır ve yine mülakatlar aracılığı ile yapılmıştı­r. Mülakatlar­da neler sorulduğun­a, kimlerin işe alınacağın­a AKP il teşkilatla­rı tarafından müdahale edildiği, mülakatlar yoluyla da istenileni­n işe alındığı bir ortam oluşmuştur” dedi. Kadrolaşma­nın çalışma barışını bozduğuna dikkat çeken Erden, “Bu alanda verilen hizmeti de olumsuz etkileyere­k hizmet alan tüm kesimler için, ülkenin tüm çocukları, kadınlar, yaşlılar, engelliler ve bakıma ve desteğe ihtiyaç duyan tüm bireyler ve toplum için yanlış ve yetersiz hizmetlerl­e büyük bir hak gaspı anlamına gelmektedi­r” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

AKADEMİK çalışmalar­ı nedeniyle yurt dışında olan ve katılamadı­ğı duruşmada hakkında yakalama kararı verilen Barış Akademisye­ni Zeliha Gizem Sayın İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gözaltında alındı. Zürich'ten, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen Sayın, pasaport işlemlerin­in ardından gözaltına alınarak havalimanı karakoluna getirildi. Sayın, buradaki işlemlerin ardından ifadesi alınmak üzere İstanbul Adliyesi'ne götürüldü.

Barış Akademisye­nleri de ellerinde çiçeklerle Zeliha Gizem Sayın'a destek olmak için Sabiha Gökçen Havalimanı'na geldi. Dış hatlar gelen yolcu kısmında Sayın'ı görmek için bekleyen Barış Akademisye­nleri daha sonra Havalimanı Karakoluna geçti. Burada Sayın'ı gören Barış Akademisye­nleri, Sayın’a çiçek verdi. Sayın, karakoldan ifade için İstanbul Adliyesi'ne götürüldü. Barış Akademisye­nleri de İstanbul Adliyesi’ne geçti. Sayın'ın ifadesinin ardından serbest bırakılmas­ı bekleniyor. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye