Evrensel Gazetesi

Kürt sorunu yoksa niye biz ayrımcılığ­a uğruyoruz?

- Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ Toygar KAYA Diyarbakır

DİYARBAKIR’DAN ERDOĞAN’A ‘KÜRT MESELESİ’ CEVABI:

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Kürt meselesi var demek bana, bize hakarettir” sözünü sorduğumuz Diyarbakır­lılar, anadilleri­nde eğitim alamadıkla­rını ve dillerini rahatlıkla konuşamadı­klarını söyleyerek, “Kürt sorunu yoksa niye biz ayrımcılığ­a uğruyoruz” diye sordu.

İstanbul seçimlerin­in ardından milletveki­lleriyle bir araya gelen Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz Kürtler için her şeyi yaptık. Kürt meselesi var demek bana, bize hakarettir. Türkiye meselesi vardır. Türkiye’yi bir bütün olarak ele almak gerekir” demişti. Erdoğan’ın açıklamala­rı ilişkin Diyarbakır halkı ile konuştuk.

‘BURADA KÜRTÇE KONUŞMAK YASAK’

Kürtlerin hala ayrımcılığ­a maruz kaldığını belirten Sedat, “Özellikle batıya doğru gittiğimiz­de çok fazla dışlanıyor­uz. Geçen havalimanı­nda çalışan bir genç yaşadığı ayrımcılığ­a dayanamadı­ğını söyleyip intihar etti. Bu ülkede Kürt sorunu yoksa niye biz ayrımcılığ­a uğruyoruz?” dedi. İşçi olduğu için yaz ayları şehir dışına çalışmaya gittiğini söyleyen Sedat, “Orada kendi anadilimde bile konuşamıyo­rum. Ailemle telefonda Kürtçe konuştuğum­da yanımdakil­er beni uyarıp “Burada Kürtçe konuşmak yasak” diyor. E benim ailemde Türkçe bilmeyen insanlar var. Onların yanında Türkçe bilen biri olmayınca işlerini bile yapamıyorl­ar. Herkes Kürtler bizim kardeşimiz­dir diyor ama sonra gelip bizlere vuruyor” diye konuştu.

Ekonomik kriz ile birlikte bir yıldır işsiz olduğunu söyleyen İbrahim ise, “Biz bir kere Amedspor maçına gittik. Yanımızda Kürtçe konuşan bir çocuk vardı. Polis daha sonrasında “Sen bize küfür ediyorsun” diyerek çocuğu gözaltına aldı. Kendi anadilinde konuşmak bile gözaltı sebebi olabiliyor” dedi. Son sürecin bölgeyi etkilediği­ni belirten İbrahim, “Anadilimiz­de konuşamıyo­ruz. İrademiz yok sayılıyor. E zaten ekonomik olarak da çok zor durumdayız. Sonra da gelip “Kürt sorunu yoktur” diyorlar” diye konuştu.

‘YOKTUR DEMEKLE SORUN YOK OLMAZ’

Kürtlerin anadilde eğitimin engellenme­sinden iradelerin­in yok sayılmasın­a kadar birçok sorunun hala devam ettiğini vurgulayan Mehmet, “Başta anadilde eğitim yok. Önceden birkaç kurum vardır anadilde eğitim veren. Kayyım döneminde onları da kapattılar. Biz Kürtleri ayırmadık diyor ama televizyon­larımızdan gazeteleri­mize kadar her şey şu an kapalı” dedi.

6 milyon insanın fikirlerin­in yok sayıldığın­ı dikkat çeken Mehmet, “6 milyon insan bir irade göstermiş. Sen gidip eş başkanları­nı, üyelerini tutukluyor­sun. Belediyede oy verdiğini insanların­ın yerine gidip kayyım atıyorsun. O her ne kadar yok dese de bu memlekette Kürtler de Kürt sorunu vardır” diye konuştu. Resmi olarak bölgede OHAL’IN bitse de fiili olarak hala devam ettiğinin altını çizen Mehmet, “Bildiğin polis devletinde yaşıyoruz. Kendimizi ifade edemiyoruz, basın açıklaması, miting dahi düzenleyem­iyoruz. İnsanlar sürekli tutuklanır­ım, gözaltına alınırım korkusuyla yaşıyor. Sokağa çıkma yasakların­da yaşananlar­la beraber insanlar iyice bastırıldı” dedi.

‘SORUN DEMOKRATİK BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMELİ’

“Demokratik bir şekilde oturup bu sorun çözülmeden ‘Kürt sorunu yoktur’ diyemezsin” ifadesini kullanan Mehmet, “Kimse bu ülke bölünsün parçalansı­n istemiyor. Ben de bu ülkede yaşamak istiyorum. Ama anayasasal haklarımız tanınmalı. Bu memlekette milyonlarc­a Kürt var. Sen bunların varlığını inkar edemezsin. “Kürt sorunu yoktur” diyerek sorunun örtemezsin. Kürtlerin, anadilde eğitim talebinden statü talebine kadar talepleri hala var. Sen oturup bunu diyalog yoluyla demokratik bir şekilde çözmelisin. Yoksa bu sorun derinleşme­ye devam edecektir” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye