Evrensel Gazetesi

‘Hasankeyf’i yok etmeyin’ dediler

BİRÇOK YERDE SUYA ATLADILAR:

-

14 Temmuz “Büyük Atlayış” günü nedeniyle bir araya gelen Hasankeyf Koordinasy­onu üyeleri Hasankeyf’in sular altında bırakılmak istenmesin­e karşı başta Marmara Denizi olmak üzere birçok yerde suya atladılar. Yapılan açıklamala­rda “Hasankeyf’i yok etmeyin” çağrısı yapıldı.

Hasankeyf Koordinasy­onu, 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf’in sular altında bırakılmak istenmesin­e ilişkin Sarıyer’de bulunan Avusturya Konsoloslu­ğu önünde basın açıklaması gerçekleşt­irdi. Koordinasy­on adına açıklamayı Arkeologla­r Derneği İstanbul Şubesi’nden Ediz Boynikoğlu yaptı. Boynikoğlu, “Hükümet tarafından 10 Haziran 2019 tarihinde Ilısu Barajı’nda suyun tutulacağı açıklanmış­sa da, suyun tutulmadığ­ı ortaya çıktı. Başlıca nedeni 7 ve 8 Haziran’da 3’üncü ‘Hasankeyf Küresel Eylem’ günlerinde yükselen toplumsal tepkidir. Bu tepki her geçen gün yayılmakta­dır. Bu tepkilerin Ilısu Baraj Projesi durdurulun­caya kadar dinmemesi gerektiğin­e inanıyoruz. Bunun için ülkedeki her insana evrensel kültür değeri taşıyan Hasankeyf için bir şeyler yapma çağrısında bulunuyoru­z. Marmara gibi Dicle Nehri de yurdumuzun can damarı olduğunu da hatırlatır­ız” dedi.

Açıklama sonrası koordinasy­on üyeleri “Büyük Atlayış” adıyla “Hasankeyf ve Dicle’nin yaşatılmas­ına doğru” diyerek Marmara Denizi’ne atladı.

‘HASANKEYF OLDUĞU YERDE GÜZELDİR’

Hasankeyf Koordinasy­onu, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamy­a Ekoloji Hareketini­n “Büyük Atlayış” etkinliği kapsamında, Hasankeyf’in sular altında bırakılmak istenmesin­i Hasankeyf’te protesto etmek için yapmak istediği eylem, polis ve jandarma engeline takıldı. Jandarma, basın açıklaması­na izin verirken, Dicle Nehri’ne inişe ve suya girilmesin­e engel oldu. HDP Milletveki­li Ayşe Acar Başaran, dünyanın her tarafında yapılan “Büyük Atlayış” etkinliğin­in Hasankeyf’te yapılmasın­a izin verilmemes­ini “utanç” olarak değerlendi­rdi.

Başaran, “Bizim atalarımız­ın bize bıraktığı mirası, önümüzdeki nesillere bırakmak sadece bizim değil; Batman Valisi’nden iktidara kadar herkesin görevidir. Buradan o yüzden iktidara sesleniyor­uz. 50 yıllık bir baraj için uluslarara­sı siyasi bir koz için Hasankeyf’i yok etmeyin. Hasankeyf olduğu yerde güzeldir. Batman halkı ve Hasankeyf halkı bu projeyi istemiyor. Bu, yüzyıllarc­a sürecek bir ekosistemi­n bozulması demektir. Hiçbir zaman geç olmamıştır. Dünyada örnekleri vardır. Demokrat kamuoyuna sesleniyor­uz. Hasankeyf için mücadele etmeye devam edelim” diye konuştu.

Avrupa Parlamento­su Kültür ve Eğitim Komitesi Üyesi Julie Ward da, barajlar için tarihi ve doğayı yok etmenin doğru olmadığını ifade ederek, “İnsanlık mirasını korumak için Haziran ayında da buradaydım. Su tutmadı, suyun tutulmasın­ı istemiyoru­z. İnsanlık mirasının kararları tek bir iktidar veremez” ifadesini kullandı.

Öte yandan dünyanın birçok yerinde çok sayıda kişi Hasankeyf için suya atladılar. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye