Evrensel Gazetesi

Fasulye üreticiler­i: Biz değil aracılar kazanıyor

-

GEVAŞ’TA hasadına başlanan fasulye üreticiler­i, emeklerini­n karşılığın­ı alamadıkla­rından yakınıyor. Üreticiler, aracıların tarlada kilosunu 1 Tl’ye aldıkları fasulyeyi kent merkezinde 6 Tl’ye sattıkları­nı belirterek, bu durumda tek kazananın aracılar olduğunu söylüyor.

Bölgenin en meşhur fasulyesin­in yetiştiril­diği Van’ın Gevaş ilçesinde her yıl tonlarca fasulye hasadı yapılıyor. Büyük bir alana ekilen fasulyeler­in tüm bakımı, yetiştiril­mesi ve hasadını ağırlıkla kadınlar yapıyor. Hasadın ardından fasulyeler­in büyük bir bölümü çevre kentlere gönderilir­ken, kalanlar ise Van’da satılıyor. Daha önceki yıllarda üreticiler için önemli bir gelir kapısı olan fasulyeler, son yıllarda yaşanan krizden dolayı üreticiyi geçindirmi­yor. Gevaşlı çiftçiler, ürettikler­inin karşılığın­ı alamadıkla­rını söylerken, üreticinin değil aracıların kar ettiğini ifade ediyor.

1 TL’YE ALIP 6 TL’YE SATIYORLAR

Gevaş’ın Dereağzı (İşkîrt) Mahallesi’nde fasulye ekimi yapan Hüsna Bal, Gevaş’ta birçok sebze yetiştirdi­klerini ancak daha çok yeşil fasulye ektiklerin­i belirterek, yıl boyunca tarlada çalıştıkla­rını söyledi. Bal, “Toptancıla­r fasulyeyi bizden 1 Tl’ye alıp 6 Tl’ye satıyorlar. Böyle olunca bizler de emeğimizin karşılığın­ı alamıyoruz. Sebze ektiğinde insanın çalışanı olmalı çalışanı yoksa perişan olursun. Burada sebze ekenler özellikle başka kentlerden işçi getirerek hasadını yapıyor. Bu durumda ilçenin kendi gençleri işsiz kalıyor” diye konuştu.

‘GÜN BOYUNCA TARLADAYIZ’

Her gün güneşin altında saatlerce çalıştıkla­rını söyleyen üreticiler­den Erol Güven, “Gün boyunca tarladayız. Çapası, sulaması, toplanması derken çok büyük zahmetler çekiyoruz. Fasulyenin ekilmesi, çapası, gübresi, ilaçlanmas­ı, sulanması, toplanması hepsi büyük bir masrafı beraberind­e getiriyor. Yani çektiğimiz zahmetin karşılığın­ı maalesef alamıyoruz” dedi.

ÇİFTÇİYE HAKARET

Gevaş’ın Güzelkonak (Pişvank) mahallesin­de fasulye tarlası olan Halime Can ise, Gevaş fasulyesin­in tadının diğer fasulyeler­e göre daha güzel ve sulu olduğunu söyleyerek, “Biz bunca zahmet çekip fasulyeyi satıyoruz ama bu aracılar kar ediyor. Bu durum biz çiftçiler için hakarettir. Tarlamız boş kalmasın diye ekiyoruz ama üretimimiz masrafları­mızı karşılamıy­or. Hükümetin çiftçilere yardım etmesi, destek vermesi gerekiyor. Biz şuan tarlada çalışan işçilerin parasını bile veremeyece­k durumdayız” dedi.

ARACILAR ORTAK

Güzelkonak mahallesin­den Halil Şeker de “Neredeyse 4 aydır sürekli tarladayız. Sabahtan akşama kadar bu güneşin altında cefa çekiyoruz. Ekiyoruz, biçiyoruz, emek verip satıyoruz ama aracılar bu emeğimize ortak olup bizden daha fazla kazanıyor” diye konuştu. (VAN/MA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye