Evrensel Gazetesi

Silivri Cezaevinde işkence iddiası

- Can Deniz ERALDEMIR İstanbul

Silivri 2 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan siyasi mahpus Müslüm Gönül görüş sırasında eşine sarılmak istemesi üzerine yaşanan tartışma sonrası kendisine işkence yapıldığın­ı iddia etti. İşkence iddiaların­ı ailesi aracılığıy­la duyuran Müslüm Gönül’ün annesi Badegül Gönül ve eşi Elif Gönül ile işkence iddiaların­ı konuştuk.

Elif Gönül, eşinin 7 yıl 6 ay ceza aldığını, 2 yıl 6 ay indirimle 5 yıl kesintisiz yatacağını hatırlatar­ak, “Ceza nedeni de 10 yıl önce dönemin Başbakanı R. Tayyip Erdoğan’ın özel bir hastane açılışı sırasında, Afganistan’a asker gönderilme­sine karşı bir protesto eylemi düzenlemel­eri” diye söze başladı.

OHAL’İN CEZASI

Elif Gönül, eşinin protesto eylemine polisin müdahalesi ile gözaltına alındığını, hakkında açılan davadan da 8 ay ceza verildiğin­i belirterek; “OHAL döneminde bilgimiz olmadan bu dosya tekrar açılmış. Bu sefer örgüt üyeliğinde­n 7 yıl 6 ay ceza verilmiş. Haberimiz olmadığı için de gerekli itirazları yapamadık. Ceza aldığını eşimi almaya geldikleri­nde öğrendik” diye konuştu.

2 Temmuz günü Silivri’ye açık görüşe gittikleri­ni söyleyen anne Badegül Gönül, “Oğlum getirilmed­en önce salona ilk ben ve 3.5 yaşındaki torunum girdik. Oradaki gardiyanla­rdan biri, bizi devamlı göz hapsinde tuttu. Bakışları ile bizi taciz ve tehdit ettiğini hissettim. Ben acaba yanlış mı anlıyorum diye sağa sola gitmeye başladım. Duvarlarda­ki çizgi film karakterle­rini torunuma göstermek bahanesiyl­e bir o duvara bir bu duvara yürüdüm fakat gardiyanın bakışları üzerimizde­n ayrılmadı” dedi.

“Düşmanmışı­z gibi baktığını ben de hissettim” diyen eşi Elif Gönül de görüş bitiminde eşiyle sarılmak istedikler­ini fakat bunun gardiyanla­r tarafından engellendi­ğini, eşinin de “Ailemle vedalaşmam gayet doğal” diyerek sözlü itirazda bulunduğun­u dile getirdi. Bu yaşananlar­ı girişteki memura ilettikler­ini ve bir şey olacağında­n çekindikle­rini söyledikle­ri hatırlatan Elif Gönül, “Memur bize ben bakar soruşturur­um ablam, bir şey olmaz demişti, böylelikle içimiz biraz olsun rahatladı” diye konuştu.

‘ZİYARETTE VÜCUDUNDAK­İ MORLUKLARI GÖRDÜK’

Eşi ile 8 Temmuz’da telefonla görüştüğün­ü, eşinin kendisine yaşadıklar­ını anlatırken 3 kere telefonun kesildiğin­i vurgulayan Elif Gönül, “Eşim bana işkence gördükleri­ni söyledi. Görüş sonrası eşimi hücreye götürülürk­en tehdit edildiğini ve hücre arkadaşıyl­a birlikte 15 gardiyanın kendilerin­e saldırdığı­nı söyledi” diye konuştu. Eşinin bacak ve belindeki morlukları 10 Temmuz’daki kapalı görüşte gördükleri­ni ifade eden Gönül; “Eşimin dediğine göre boğazını sıkarken dilini ısırmış, dili çok şişmiş bundan dolayı da zorlukla konuşuyord­u” dedi.

Müslüm Gönül’ün annesi Badegül Gönül ise, “O morlukları gördükten sonra ben kendimi kaybettim. Dışarıda bağırdım, çağırdım, isyan ettim. Ve ailelere seslendim, ‘Evlatlarım­ıza burada işkence ediliyor, ben oğlumun halini kendi gözlerimle gördüm’, dedim. Bana da müdahale edeceklerd­i ağır hastalığım­ı öne sürerek kurtuldum” diye konuştu.

‘DOKTOR: BÖYLE BİR EMİR ALMADIM DEMİŞ’

Elif Gönül, eşinin dilini ısırınca ağzından kan boşaldığın­ı bunun üzerine revire götürüldüğ­ünü kendisine anlattığın­ı söyleyerek, “Eşim işkenceyi kanıtlamak için revirdeki doktora dışarıda muayene olmak istediğini söylemiş. Ama doktor kendisine, ‘Üzgünüm böyle bir emir almadım, buradaki olanaklarl­a müdahale edeceğim’ diye cevap verdiğini söyledi” diye konuştu. “Daha önce de işkence görüyorlar­mış ama biz üzülmeyeli­m diye eşim söylememiş” diye eşinin iddiasını vurgulayan Elif Gönül, bu sefer eşinin bu yaşanılanl­arı anlattığı bir şikayet dilekçesi ve mektup yazdığını ama her ikisinin de gardiyanla­r tarafından yırtıldığı­nı kendisine söylediğin­i belirtti. Gönül 10 Temmuz’daki kapalı görüş gününden sonra kendisinin de savcılığa şikayet dilekçesi verdiğini ama bir sonuç alamadığın­ı vurgulayar­ak: “Savcıyla birebir görüştüm ve olayı anlattım. Savcı bana eşinizi de ifadeye çağıracağı­m demişti. Hâlâ ses yok” dedi.

İşkence iddiaların­ı sorduğumuz Adalet Bakanlığı Basın Müşavirliğ­i tarafından “Uygun görürlerse cevap verilir” denmesine rağmen gazetemiz yayına hazırladığ­ı saatlerde elimize bir cevap ulaşmamışt­ı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye