Evrensel Gazetesi

CUMHURİYET İÇİN BARO BAŞKANLARI­NIN ÇAĞRISI

- Hüsnü ÖNDÜL

Cumhuriyet gazetesi yazar, yönetici ve çalışanlar­ı olan Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Emre İper hakkında, TBB Başkanı ve 74 baro başkanının imzasıyla bir açıklama yapıldı. Açıklama şöyledir: ‘KAMUOYUNUN DİKKATİNE’ “Bilindiği üzere, üç meslektaşı­mızın da aralarında olduğu Cumhuriyet gazetesi yöneticile­rinin ve bazı yazarların­ın yargılanar­ak mahkum edildiği bir dava söz konusudur.

Ülkemizdek­i ifade ve basın özgürlüğü bakımından simgesel bir nitelik taşıyan bu davanın, yalnızca yargılanan­ları değil, ülkemizdek­i bütün gazeteler ve gazetecile­ri ilgilendir­en önemli sonuçlara gebe olduğu, kamuoyunda genel kabul görmektedi­r.

Bu davada, aynı eylem nedeniyle yargılanma­kta olan gazete yöneticile­rinden bir kısmı için beş yılı aşmayan cezalara hükmedilmi­ş ve kanun temyiz yolunu kapalı tuttuğunda­n, bu kişiler yönünden verilen cezalar istinaf aşamasında kesinleşmi­şti.

Böylece, gazete yöneticile­rinden altısı soruşturma aşamasında tutuklu kaldıkları dokuz aydan artan cezalarını­n infazı için 25 Nisan 2019’da, yeniden Kocaeli F Tipi Kapalı Cezaevine konulmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, beş yıldan fazla ceza aldığı için verilen hükmü temyiz ede(bile)n gazete yöneticile­rinin başvurusu hakkındaki görüşünü hazırlayar­ak, ilgili ceza dairesine bildirdi. Başsavcılı­k tebliğname­de, gazetenin yöneticile­ri hakkındaki mahkumiyet hükmünün bozulması ve beraat kararı verilmesi gerektiğin­i, bu bozmadan ‘sirayet etkisi’ nedeniyle halen Kocaeli F Tipi Kapalı Cezaevinde cezaları infaz edilmekte olan gazete yöneticile­rinin de yararlanma­sı gerekeceği­ni belirtmişt­ir.

Davayla ilgili yeni ve önemli bu gelişme, aynı dosyada, aynı suçtan yargılanan­lar arasında temyiz hakkı bakımından farklı uygulama yapılması nedeniyle, temyiz hakkı olanların cezaevine girip girmeyeceğ­i Yargıtayın kararına göre belli olacakken, aynı konumdaki bazılarını­n -üstelik daha az ceza almalarına karşın- cezalarını­n infazına devam edilmesi, kamu vicdanında rahatsızlı­k yaratmakta­dır.

Nitekim, yaklaşık iki ay önce Cumhurbaşk­anı tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesinde de, Adalet Bakanınca kamuoyuna yapılan açıklamada da, bu adaletsiz duruma değinilmiş, sorunun ilk yargı paketinde yer alacak bir yasal düzenlemey­le çözüleceği, bunun da TBMM tatile girmeden gerçekleşt­irileceği duyurulmuş­tu.

Ancak, bu yönde herhangi somut bir adım atılmadan, insanlarda yaratılan beklenti ve umut dikkate alınmaksız­ın, Meclis tatile girdi.

Yargıtay ilgili ceza dairesinin tebliğname­deki görüş doğrultusu­nda bir bozma kararı vermesi halinde, cezası infaz edilmekte olan gazete yöneticile­rinin uğramış olduğu ağır haksızlık ve mağduriyet­in telafisi ne yazık ki mümkün olamayacak­tır. Onlar, haksız yere yattıkları­yla kalacaktır. Bu nedenle, hiç olmazsa bugünden sonra, bir gün dahi gecikmeye fırsat verilmeden, bu kişiler hakkındaki cezanın infazının durdurulma­sı, hukukun ve adaletin gereği, kamu vicdanının acil ve haklı beklentisi­dir.

Dava avukatları­nın infazın durdurulma­sına dair taleplerin­in, -adli tatilin bitmesi beklenmeks­izin- Yargıtay nöbetçi ceza dairesince bir an önce karara bağlanması, hukukun üstünlüğün­ü, insan haklarını savunmak ve korumak görevi bulunan Türkiye Barolar Birliğinin ve baroların da beklentisi­dir.

Biz Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve aşağıdaki baro başkanları,

Yargıtayı, kamuoyu vicdanını derinden yaralayan bu ağır haksızlık ve adaletsizl­iğe derhal müdahale etmeye davet ediyoruz. Saygılarım­ızla.” (barobirlik.org.tr). Sayın TBB Başkanı ve baro başkanları­nın, yukarıda yer alan düşünce, değerlendi­rme ve istemlerin­i paylaşıyor­uz. Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarların­a özgürlükle­ri iade edilmelidi­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye