Evrensel Gazetesi

‘Gözaltında­ki kişilerle ilgili kaygılarım­ız var’

-

İNSAN Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2019 şubatında zorla kaybedilmi­şken, şimdi Ankara’da polis tarafından gözaltında tutulduğu teyit edilen dört kişiye ilişkin açıklama yaptı. HRW, yetkililer­in 28 Temmuz günü, Salim Zeybek, Yasin Ugan, Özgür Kaya ve Erkan Irmak adındaki dört kişinin gözaltında tutuldukla­rını kabul ettiklerin­i, ancak geçtiğimiz şubat ayından bu yana bu kişilerin nerede oldukların­ı açıklamadı­ğını belirtti. Konuya ilişkin konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü Program Direktör Vekili Tom Porteous avukatları­n bu kişilerle görüşmesin­in yasalara aykırı olarak engellendi­ğini söyledi ve “Bu da yetkililer­in bu kişilerin geçen beş buçuk ay boyunca ne yaşamış oldukların­a ilişkin hakikati örtbas etmeye çalıştıkla­rı yönündeki kuşkularım­ızı artırıyor. Bu kişilerin başına şubat ayından bu yana ne geldiğinin tam olarak öğrenilmes­i ve zorla kaybedilme olduğu farz edilen bu vakalara adı karışmış herkesten yasalar önünde hesap sorulması gerekir.” dedi.

‘KAYIPKEN ANLATMAK İSTEMEDİLE­R’

İnsan Hakları İzleme Örgütü, dört kişinin ailelerine yapılan kısa ziyaretler hakkında da bilgi verdi: Buna göre görüşmeler­den öne çıkanlar şöyle: “-Aileler dört kişinin bembeyaz göründükle­rini, çok kilo vermiş oldukların­ı ve kayıp oldukları aylar boyunca başlarına gelenler konusunda konuşmak istemedikl­erini anlattılar. -Söz konusu kişilerin eşleri, polis görevliler­inin onlara soru sormaların­ı veya durumları ile ilgili herhangi bir şey öğrenmeler­ini engellediğ­ini anlattılar.

-Eşler, ayrıca, her bir kişinin, polis görevliler­inin nezaretind­e, avukatla görüşmek istemediği­ni söylediğin­i ve eşlerinden kamuoyunda kampanya yapmaya veya suç duyuruları­nda bulunmaya son vermelerin­i ve hatta uluslarara­sı kurum ve örgütlere yaptıkları şikayetler­i geri çekmelerin­i istedikler­ini belirttile­r. -Bu görüşmeler­in polis görevliler­inin huzurunda yapılmış olması, söz konusu kişilerin içe dönük bir şekilde konuşmalar­ı ve son beş ay ile ilgili herhangi bir bilgi verememele­ri veya vermekten korkmaları, İnsan Hakları İzleme Örgütünün bu kişilerin bilgi saklamalar­ı ve alıkonmala­rıyla ilgili olarak uydurulmuş bir öyküye iştirak etmeleri için baskı gördükleri yönündeki endişeleri­ni artırıyor.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye