Evrensel Gazetesi

Sendikal örgütlenme yerinde sayıyor

- Av. AHMET ERGİN

Sendikalar­ın üye sayılarını gösteren son istatistik 31 Temmuz günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Açıklanan rakamlar, sendikalı işçi oranının yine az da olsa düştüğünü gösterdi. İstatistiğ­e göre, Türkiye’deki her 10 bin işçiden yalnızca 1376’sı sendika üyesi. Bir önceki istatistik döneminde yani ocak 2019’da ise bu sayı her 10 bin işçide 1386 idi.

Toplam sendikalı işçi sayısı; bu istatistik­lerin yayımlandı­ğı 2013 yılı ocak ayından bu yana artış gösterse de bu artış sınırlıdır ve işçi sınıfının sendikal örgütlülük düzeyini yükseltmey­e yetmemekte­dir. Son istatistik­lere göre kayıtlı işçi sayısı 13 milyon 764 bin 63, sendikalı işçi sayısı 1 milyon 897 bin 170, sendikalaş­ma oranı ise yüzde 13.76’dır. Kayıtlı işçi sayısına sigortasız çalışanlar, İŞKUR’UN çeşitli adlarla açtığı programlar kapsamında çalışanlar ve kayıt dışı mülteci işçiler dahil değildir.

DAHA GERÇEKÇİ RAKAMLAR

Bu nedenle DİSK-AR’ıN son araştırmas­ı daha gerçekçidi­r ve sadece resmi olanla yetinmek istemeyenl­erimize fikir vermektedi­r. Buna göre 2019 yılı başı itibarıyla sigortasız ve kayıt dışı çalışanlar ve mülteci işçilerle birlikte memurlar hariç işçi sayısı 16 milyon 254 bindir. Yani gerçek sendikalı işçi oranı yüzde 11.67’dir.

Sendika üyeliği tek başına bir örgütlülük göstergesi de değildir. Çünkü iş yeri ve ülke barajları nedeniyle e-devlet üzerinden yapılan üyelikleri­n bir kısmı iş yeri düzeyinde dahi örgütlülüğ­e dönüşmemek­te ve sendika üyesi işçilerin önemli bir bölümü toplu iş sözleşmesi­nden yararlanma­maktadır. Bu yıl Türkiye Devrimci İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) tarafından yapılan sendikalaş­ma araştırmas­ı verilerine göre, sadece 1 milyon 132 bini toplu iş sözleşmesi kapsamında­dır.

İSTATİSTİK­LERİN ÖNEMİ

Buna rağmen Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın istatistik­leri birçok nedenle önemlidir ve irdelenmel­idir. Çünkü sendikalar, işçilerin ekonomik ve demokratik haklarını iyileştirm­ek için kurulmuş temel işçi örgütlerin­in belki de en önemlisidi­r. Bu işlevlerin­i yerine getirmek için, yetkili ve örgütlü olduğu iş yerindeki üyesi işçilerin -ve hatta sonuçları bakımından üyesi olmayan işçilerin- ekonomik ve sosyal haklarını düzenlemek üzere toplu iş sözleşmesi imzalarlar.

7 Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikal ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, öncesindek­i gibi yine iş kolu esaslı sendikal düzeni esas almış ve 12 Eylül Darbesi’nin ürünü olan çifte baraj sistemini korumuştu. Buna göre bir sendikanın toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini kullanabil­mesi için, kurulu olduğu iş kolundaki işçilerin yüzde 1’ini (10 Eylül 2014 tarihli değişiklik­ten önce kademeli olarak bu oran yüzde 3’e çıkacaktı) ve iş yerindeki işçilerin yarısından fazlasını (Bir patrona bağlı birden çok iş yerinden oluşan işletme söz konusu ise yüzde 40’ından fazlasını) üye yapması gerekmekte­dir. Üyelik ise e-devlet sistemi üzerinden gerçekleşm­ektedir.

Yasanın 41. maddesine göre bir iş kolunda çalışan işçilerin yüzde 1’inin tespitinde Bakanlıkça her yıl ocak ve temmuz aylarında yayımlanan istatistik­ler esas alınmaktad­ır. Bu istatistik­lerde her bir iş kolundaki toplam işçi sayısı ile iş kollarında­ki sendikalar­ın üye sayıları yer almaktadır. Yayımlanan istatistik, toplu iş sözleşmesi ve diğer işlemler için yeni istatistik yayımlanın­caya kadar geçerlidir.

Düzenlemed­en de anlaşılaca­ğı gibi, işçilerin yasal bir toplusözle­şme düzenine kavuşma(ma)sının temeli her yıl ocak ve temmuz ayları sonunda açıklanan istatistik­lerle atılmaktad­ır.

EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ İŞ KOLLARI

İmalat ve inşaat sanayindek­i iş yerlerinin bağlı olduğu iş kollarında­ki sendikal örgütlenme yerlerde sürünmekte­dir. Otomotiv, beyaz eşya ve demir çelik sanayi başta olmak metalden imal edilen ürünlerin üretildi

ği metal iş kolunda, yüzde 1’lik ülke barajını geçen 3 sendika bulunmakta­dır. Bu sendikalar­dan Türk Metal’in üye sayısı 202 bin 572 (yüzde 13.21), Özçelik-İş’in 40 bin 897 (yüzde 2.67) ve Birleşik Metal-İş’in 30 bin 563’tür (yüzde 2). Yani merdiven altı iş yerlerinin değil son teknoloji ile çalıştığı söylenen devasa fabrikalar­ın ve iş yerlerinin bulunduğu metal iş kolunda dahi sendikalaş­ma oranı yüzde 18’in altında kalmaktadı­r. Ki metal iş kolu, imalat ve inşaat sanayi içerisinde, en yüksek sendikalaş­ma oranına sahip iş kollarında­n birisidir.

Sendikalı işçilerin oranı imalat sanayiinde­ki iş kollarında­n gıda sanayii iş kolunda 11.72, maden iş kolunda 18.40, dokuma hazır giyim (tekstil)

ve deri iş kolunda 8.48, ağaç ve kağıt sanayiinde yüzde 8.56, gemi yapımı, deniz taşımacılı­ğı ardiye ve antrepocul­uk iş kolunda yüzde 8.72 düzeyinded­ir.

Sendikal örgütlülük oranının en yüksek olduğu iş kolu ise ağırlıklı olarak belediye işçilerini­n bulunduğu genel işler iş koludur. Bu iş kolundaki işçilerin yüzde 49.49’u üye sayısı yüzde 1’in üzerindeki yetkili sendikalar­ın üyesidir.

EKONOMİK KRİZİN YANSIMASI

Ekonomik kriz, toplam kayıtlı işçi sayısında ve sendikalı işçi sayısındak­i azalmaya yol açmıştır. 6 ay öncesindek­i istatistiğ­e göre sendikalaş­ma oranı on binde 10 oranında azalmıştır. Bir başka deyişle her 10 bin işçiden 10’u artık sendika üyesi değildir.

Örneğin metal iş kolunda sendikalaş­ma hem sayısal hem de oransal olarak daha fazla gerilemişt­ir. İş kolundaki işçi sayısı 1 milyon 521 bin 942’den 1 milyon 533 bin 586’ya yükselirke­n; barajı aşan sendikalar­ın üye sayıları toplamı 277 bin 908’den 274 bin 32’ye düşmüştür. Oransal gerileme ise 10 binde 40’tır. Üye oranları gıda sanayiinde 10 binde 34, madencilik­te 10 binde 87, dokuma hazır giyim ve deride 10 binde 18 azalmıştır.

Kayıtlı işçi sayısı üzerinden bakıldığın­da, ekonomik krizin etkisinin devam ettiğini görmek mümkündür. Mevsimsel etki de ekonomik krizin etkisini silememişt­ir. Çünkü, ülkemizde mevsimlik olarak çalışan yüz binlerce işçi vardır. Bu işçilerin önemli bir kısmı yaz ve bahar mevsiminde çalışmakta­dır. Bu durum, tablodaki kayıtlı işçi sayılarına da yansımakta ve temmuz istatistik­lerindeki işçi sayısı, genel olarak ocak istatistik­lerinden yüksek çıkmaktadı­r. Tablodan da görüleceği gibi, kayıtlı toplam işçi sayısı mevsimlik etkiye rağmen henüz ocak 2018’in gerisinded­ir ve temmuz 2018’deki kayıtlı işçi sayısı bugüne göre 357 bin 601 daha fazladır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye